Svijet

Stanje u Sjevernoj Koreji sve gore zbog koronavirusa. Kim Jong Un odbio međunarodnu pomoć

Čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong Un naredio je mobilizaciju vojske za distribuciju lijekova i raspoređivanje više od 10.000 zdravstvenih radnika za lociranje oboljelih u jeku borbe protiv vala koronavirusa, objavio je državni medij KCNA.

Izolirana zemlja prošle je sedmice prvi put priznala izbijanje epidemije Covida-19, čime je potaknula zabrinutost od velike krize zbog nedostatka vakcinacije i odgovarajuće medicinske infrastrukture.

Državni krizni štab je objavio da još 269.510 osoba ima simptome groznice, dok je ukupan broj mrtvih sa šest novih slučajeva porastao na 56 u ponedjeljak navečer, saopćila je KCNA.

Nije navedeno koliko je ljudi imalo pozitivan test na koronavirus, prenose agencije.

Blizu 11.000 zdravstvenih radnika priključilo se "intenzivnom ljekarskom pregledu svih stanovnika" širom zemlje kako bi se liječile oboljele osobe.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da bi se virus mogao brzo širiti u Sjevernoj Koreji koja nema program vakcinacije i odbila je međunarodnu pomoć.

Južna Koreja ponudila je Sjevernoj da održe razgovore o slanju medicinskih potrepština, uključujući vakcine, maske i testove na koronavirus, ali je navela da je susjedna zemlja to odbila.

Američki State Department objavio je da je zabrinut zbog potencijalnog utjecaja epidemije na građane Sjeverne Koreje i podržao slanje vakcina toj zemlji.