Sport

Mjesecima ga savjetovao: Bivši francuski predsjednik “slomio” Mbappea da ostane u PSG-u?

Za sada je nejasno kako je Kylian Mbappe došao do odluke da ostane u Paris Saint Germainu, nakon što je mjesecima ranije obećao čelnicima Reala iz Madrida da će pojačati redove prvaka Španije kao slobodan igrač, jer mu je krajem juna istjecao stari ugovor (već je potpisao novi) s PSG-om.

Takvu odluku Real jednostavno nije očekivao, a postavlja se pitanja koliki je utjecaj na mladog napadača (23) imao bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, piše "Marca".

Sarkozy: Blizak odnos sa igračem

Sarkozy je redoviti posjetilac Parka prinčeva, otkad je završena njegova politička karijera na najvišoj razini, a posebno je zanimljivo koliko se u posljednje vrijeme on zbližio s francuskim reprezentativcem.

Prema navodima RMC Sporta, sugerira se da se Sarkozy posljednjih mjeseci pretvorio praktično u savjetnika nekadašnjeg "nogometnog čuda" iz Monaca, gdje je zablistao i potom prešao u PSG.

"Mjesecima su u kontaktu. Predsjednik redovno razgovara telefonom s Kylianom.

On je s njim i nakon utakmica, a vidio sam igrače i u njegovom uredu u ulici Miromesnil", rekao je Sarkozyjev rođak za RMC.

Nije samo Sarkozy vršio pritisak na Mbappea da ostane u Francuskoj. Aktuelni predsjednik Emmanuel Macron također je insistirao na tome da je i on igrao važnu ulogu u uvjeravanju igrača da ostane u Parizu.

Prema informacijama koje je objavio RMC Sport, Sarkozy je Mbappeu rekao da ne odlazi dok ne donese titulu pobjednika evropske Lige prvaka u francusku prijestolnicu.

"Niste osvojili Evropski kup. Drugi (Real Madrid) su ga osvojili 13 puta. Ti si čovjek izazova", navodno mu je poručio Sarkozy.

Upravo na taj izazov će sada Mbappe pokušati odgovoriti, pogotovo sa svojim dodatnim utjecajem u PSG-u na odluke o transferima i trenerskim imenovanjima.