Sport

Nevjerovatne optužbe: Za haos u Parizu kriv je – Karim Benzema?

Haos sa navijačima u Parizu, koji se desio uoči finala Lige prvaka između Real Madrida i Liverpool (1:0), zahtijeva mnoge odgovore.

Kada ozbiljan organizacijski propust naprave Evropska nogometna federacija (UEFA) ili država poput Francuske, pojedinci su skloni da traže krivce na dugoj strani.

To se dogodilo među nekim francuskim ličnostima povezanim s politikom. Teško je razumjeti kako se igrač koji igra finale Lige prvaka može kriviti za ono što se događa van stadiona zbog pariških huligana ili navijača Liverpoola koji su se pokušali probiti na tribine.

Luc Ferry, bivši francuski ministar obrazovanja, "skače" s finala Lige prvaka na seks-skandala u dobro poznatom slučaju "Valbuena" u koji je na kraju umiješan i aktuelni igrača Real Madrida, prenosi "Marca".

Šokantne tvrdnje bivšeg ministra

"Policija kaže da nije njihova krivica, već krivica organizacije. UEFA, logično, kaže suprotno. Nisam stručnjak za to, ali ono što me stvarno šokira i ne sprečava da vidim realnost ovog sporta, nogometa, je da je on truo zbog novca i igrača koji su na pijedestalu", rekao je Ferry u jednoj televizijskoj emisiji.

Kada su ga voditelji pritisnuli da kaže kakve to veze ima s haosom izvan Stade de Francea, pozornost se okrenula prema napadaču Real Madrida.

"Kad Karim Benzema bude osuđen na godinu uvjetne zatvorske kazne zbog pokušaja ucjene, a zatim dobije Zlatnu loptu, kakvu poruku šaljemo tim ludim navijačima?

Šalje da pravda ne postoji, da policija ne postoji i da nema pravila i da možeš biti zvijezda", rekao je Ferry.