Vijesti

Obilježavanje Dana bijelih traka u Beču. Ambasador Kozarić: Mi možemo oprostiti, ali mi ne smijemo zaboraviti

Danas se u Prijedoru, ali i u mnogim mjestima širom Bosne i Hercegovine i svijeta, obilježava Dan bijelih traka, dan koji je početak velikog stradanja Bošnjaka i Hrvata tog kraja.

Obilježavanje Dana bijelih traka upriličeno je i u glavnom gradu Austrije, Beču. Prisutnima se na skupu obratio i ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Kemal Kozarić. Skupu je prisustvovalo oko 500 ljudi, a postavljena je instalacija mlade umjetnice Anite Zečić porijeklom iz Prijedora, te je nastupio ženski hor Mimoze, a okupljenima se obratio i profesor Vedran Đihić sa Pravnog fakulteta u Beču.

Obilježavanje Dana bijelih traka u Beču

Kozarić je podsjetio na strahote koje su krenule krajem maja 1992. godine, te dodao da se jedan od najsrahovitijih događaja u modernoj historiji ne smije zaboraviti.

"Poštovane dame i gospodo, dragi Bosanci i Hercegovci, hvala vam što ste došli da zajedno obilježimo Dan bijelih traka. Posebno hvala Aniti Zečić, našoj mladoj umjetnici na ovoj instalaciji i na organizaciji. 30 godina kasnije želimo da odamo počast žrtvama, njih 3176, među njima i 102 djece".

Obilježavanje Dana bijelih traka u Beču

"Naša dužnost, a i obaveza je da nikad ne zaboravimo ni Keraterm, ni Tomašicu, ni Omarsku. Odluka prijedorskih vlasti tog 31. maja 1992.godine da se svo nesrpsko stanovništvo (Bošnjaci i Hrvati) može kretati samo sa bijelim trakama na rukama, a da kuće obilježe bijelim zastavama, je zasigurno jedan od najstrahovitijih događaja u novijoj istoriji", rekao je Kozarić.

Obilježavanje Dana bijelih traka u Beču

"Historija je učieljica života, ali mi ništa nismo naučili"

Ambasador BiH u Austriji je podsjeio okupljene kako i danas, 30 godina poslije u Prijedoru postoje snage koje zabranjuju obilježavanje Dana bijelih traka.

„Historia est magistra vitae“ – vjerovatno ste čuli ovu latinsku izreku koja znači: „Historija je učiteljica života. Bojim se da u našem slučaju ova izreka ne važi", rekao je Kozarić te je naglasio da je sramotno ono što se dešavalo danas u Prijedoru.

Obilježavanje Dana bijelih traka u Beču

"Nažalost, poslije 30 godina bojim se da nismo ili bolje reći neki nisu ništa naučili iz ovog zločina. Jer kako objasniti sramnu odluku vlasti grada Prijedora da poslije 30 godina ne dozvole izgradnju spomenika žrtvama, a posebno spomenika nevino pogubljenoj djeci, kako objasniti zabranu šetnje povodom ovog tužnog događaja, kako objasniti organizaciju nekih muzičkih događaja u gradu Prijedoru na današnji dan? Želim da vjerujem da su to odluke nečasnih pojedinaca i da svi čestiti Prijedorčani suosjećaju s nevinim žrtvama", rekao je Kozarić.

Obilježavanje Dana bijelih traka u Beču

"Mi možemo oprostiti, ali mi ne smijemo zaboraviti"

Ambasador Kozarić se zahvalio i državi Austriji zbog toga što je organizatorima omogućila da dosojanstveno i u miru obilježe ovaj dan.

"Zato hvala Republici Austriji što je dozvolila nama da dostojanstveno obilježimo ovaj dan. Mi nećemo zaboraviti, mi možemo oprostiti ali mi ne smijemo zaboraviti!", rekao je Kozarić.

Obilježavanje Dana bijelih traka u Beču

Kozarić se osvrnuo i na trenutni rat u Ukrajini, te izrazio nadu da će na kraju prevladati razum i da će se uspostaviti mir.

"I Evropska unija i Republika Austrija mogu i moraju naučiti lekcije koje smo mi nažalost morali osjetiti na svojoj koži, jer i danas nekoliko stotina kilometara, na vratima Evrope padaju granate, ginu nedužni civili i djeca, zbog agresije koja se vrši nad Ukrajinom. Na kraju odajmo počast žrtvama Prijedora ali i svim drugim nevinim žrtvama, koje su platili svojim životima sulude ideje", rekao je ambasador Kozarić.

"Iskreno se nadam da će prevladati razum, da će se uspostaviti mir i da će prestati agresija u Ukrajini, a da će naša Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status što prije i da će ostati jedinstvena država svih naroda i građana i da će postati što prije članica Europske unije", poručio je Kozarić.

Obilježavanje Dana bijelih traka u Beču

Ambasador BiH u Austriji je podsjetio okupljene da postoji dužnost i obaveza da se prenosi istina o stradanjima civila u bh. gradovima, te da nijedna nevina žrva ne smije biti zaboravljena.

"Hvala vam svima što ste došli, posebno hvala mladima koji su danas ovdje, jer mi imamo i dužnost i obavezu da prenosimo istinu i da nikad ne zaboravimo ni Prijedor, ni Srebrenicu, ni Sarajevo, ni Goražde, ni Mostar, niti jednu nevinu žrtvu, jer je to bila prevelika cijena da bi danas imali državu Bosni i Hercegovinu – zato je volimo i čuvajmo!", zaključio je ambsador BiH u Austriji Kemal Kozarić.