Vijesti

O kakvim prijavama protiv Duške Jurišić priča Fikret Prevljak?

Od kada je objavljena vijest da Kantonalni odbor SDA Sarajevo planira smijeniti direktoricu TVSA Dušku Jurišić, Fikret Prevljak ponavlja jedan te isti navodni razlog - krivične prijave.

Iako je suština smjene politika i političko uhljebljivanje, a krivične prijave samo paravan za poklapanje, evo o kakvim se prijavama ustvari radi.

Radi se o informaciji Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, a koja je dostavljena Skupštini TVSA putem Ministarstva pravde i uprave KS. U njima je se navodi da su u periodu od 1. decembra 2019. do 20. aprila 2020. godine TVSA i odgovornom licu (Duška Jurišić kao direktor, op. a.) u toj TV kući izdati prekršajni nalazi i upravne mjere zbog nepostupanja u skladu sa odredbama Zakona o radu, Uredbom o postupku prijema u radni odnos u javnim ustanovama i preduzećima čiji su osnivač Kanton Sarajevo, Grad ili općina.

Opravdanje za smjenu Nadzornog odbora traži se u tome oni navodno nisu ništa učinili, pa je odmah smijenjen. Imenovani su novi članovi: Fuad Cuplov, Emina Baždarević i ponovo Dubravko Barbarić.

Međutim, kako saznajemo sve prijave su došle od uposlenika protiv kojeg su nadležni organi vode prekršajni postupak zbog kršenja mjere izolacije tokom pandemije koronavirusa. Kako nam je rečeno, svi prekršajni nalozi upućeni su na sudsko odlučivanje, te samim tim odluke nisu konačne.

To znači, da čak i ako su prijave utemeljenje, one nisu još dokazane. Kao u svakom sudskom postupku i ovdje važi presumpcija nevinosti.