Region

Strašno nevrijeme u Hrvatskoj. Grad oštetio kuće, auta, oluja čupala stabla… “Gore ne može biti”

Nevrijeme praćeno snažnim gradom, koje je jučer navečer pogodilo Hrvatsku, odnosno područje gradova Oroslavja i Klanjca te općina Kumrovec i Zagorska Sela, uzrokovalo je golemu štetu na usjevima i vinogradima. Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek izjavio je za Hinu kako je nepogoda koja je zadesila njegov grad užasna i da je punih pet minuta padao grad veličine oraha do lješnjaka.

Nevrijeme na potezu od Kumrovca do Klanjc.

"Šteta na usjevima i vinogradima je sigurno 100-postotna i nemam riječi kojima bih ovo opisao. Prave razmjere štete vidjet ćemo ujutro", rekao je Brlek.

Naglasio je da još uvijek nema potpune informacije, ali da su najvjerojatnije stradali i automobili. Ima dojava i da je poplavljen određeni broj podruma na području Klanjca.

Prema informacijama iz Županijskog centra 112, na području općine Zagorska Sela također je padao grad veličine lješnjaka do oraha, ali zasad nema dojava o štetama na objektima. Nevrijeme je zahvatilo i Veliko Trgovišće, Stubičke Toplice te Oroslavje.

Gradonačelnik tog grada Viktor Šimunić u obilasku je terena. Potvrdio je za Hinu da je grad padao oko 10 minuta i da se cijeli grad bijeli.

Slično je i na području Kumrovca. Načelnik Robert Šplajt nazvao je situaciju pravom katastrofom.

"Stanje je katastrofa. Gore ne može biti. Ovo u životu nisam doživio. Još uvijek imamo grad na cesti. U nekim mjestima i do 10 cm. Čekamo ralicu da razgrne, na cesti je kolaps, automobili stoje. U nekim mjestima bilo je nanosa i do 70 cm tuče. Mislim da poljoprivreda, vinogradi, ratarstvo, da to možemo zaboraviti i da je tuča uspjela sve uništiti", izjavio je Šplajt.

Nevrijeme je jučer kasno navečer pogodilo i Zagreb i okolicu. Munje su parale nebo, pala je jaka kiša i puhao je snažan vjetar. U Zagrebu je u Vukovarskoj ulici stablo palo na automobil, a na više lokacija u gradu bilo je porušenih stabala.