Politika

Dodik se utorak se sastaje s Lavrovom, a 17. juna sa Putinom: ‘Dolazi pritisak sa svih strana’

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas u izjavi za medije da će se u utorak sastati sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom u Beogradu, dok je za 17. jun najavio susret sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Sastajem se sa Putinom i Lavrom, znam da će to izazvati veliki broj reakcija, ali šta da radim. Moje je da obezbjedim sigurnost. Danas je Republika Srpska stabilna, pored svih silnih nastojanja muslimana da to ne bude. Dolazi pritisak sa svih strana da se priključimo sankcijama protiv Rusije. Odlučili smo da to ne učinimo, jer znamo da će ova nepogoda proći i da ćemo morati da sarađujemo i imamo dobre odnose sa Rusijom", rekao je Dodik.

Potom je počeo da komentira situaciju u BiH, istaknuvši da nikada više BiH nije bila podijeljena.

Kako navodi RTRS, Milorad Dodik dobio je poziv za učešće na 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Podsjetimo, Milorad Dodik napustio je u srijedu, 2.marta sjednicu Predsjedništva BiH upravo zbog svojih stavova o invaziji na Ukrajinu.

On je na početku sjednice zatražio izmjenu dnevnog reda i zauzimanje stava u vezi sa situacijom u Ukrajini, nakon početka ruske invazije na tu državu. Druga dva člana - Željko Komšić i Šefik Džaferović bili su protiv izmjena.