Svijet

Rogozin: Sarmat neće tražiti odobrenje za prelet od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Crnogoraca i Rumuna

Vijest da su Bugarska, Sjeverna Makedonija, Rumunija i Crna Gora zabranili prelet aviona ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, koji je trebalo da doputuje u dvodnevnu posjetu Srbiji, izazvala je bijes u Rusiji.

Dok su u EU i NATO pozdravili odluku te tri članice da zabrani prelet Segeju Lavrovu prema Beogradu, u Moskvi je proključao bijes i srdžba.

Posebno je ljutit bio direktor državne sevmirske agencije Roskosmos Dimitri Rogozin koji je preko Twittera posalo prijeteću poruku ovim državama sa jednom riječju "Sarmat".

Naime, Rogozin je na Twitteru napisao poruku sijledeće sadržine, koju su neki shvatili kao prijetnju, drugi, kao gnjev, a treći kao neukusnu šalu i provokaciju.

"Ono što je dobro je Sarmat? Neće da traži saglasnost za letenje od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku historiju, Kao i ostali, Šveđani", napisao je Rogozin.

Inače, Rogozin često u istupima na Twitteru spominje balističke rakete , pa je prije nekoliko godina Zapadu čestitao Novu godinu sa djeda mrazevima pored balističke rakete Topolj M.

Rogozin je često i kao direktor vojnoprivrednog sektora i šef delegacije Rusije pri NATO u svojim stavovima odapinjao "otrovne strelice" i komentarisao dešavanja na relaciji Rusija-Zapad, ismijavajući ili kritikujući Zapad.