Vijesti

Ministar Osmanović: Održana sjednica o načinima za unapređenje prava porodica šehida i poginulih branitelja

U prostorijama Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Kantona Sarajevo, danas je upriličena sjednica Upravnog odbora u prisustvu svih predstavnika općinskih nivoa ovog udruženja, saopćila je kantonalna pres-služba.

Sjednici na kojoj je razgovarano o načinima za poboljšanje kvaliteta prava koje uživaju porodica šehida i poginulih boraca na nivou Kantona, prisustvovao je i kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović. 

Prema njegovim riječima, izneseni su prijedlozi koji bi redefinirali pojedina prava koja se tiču porodica šehida i poginulih boraca, a koji se konkretno odnose na poboljšanje statusa djece šehida.  

S obzirom na to da je Skupština KS usvojila Nacrt zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine, bilo je riječi o novinama koje će uvesti izmjene ovog zakona. 

"Ono na šta sam veoma ponosan jeste stipendiranje II i III ciklusa studija za naše studente, čime ulažemo u našu djecu i u njihovo obrazovanje, istovremeno brinući za njihovu budućnost. Naravno, postoji još mnogo segmenata koji je moguće i treba  doraditi, a mi smo svakako otvoreni za sve prijedloge i sugestije", naglasio je ministar Osmanović. 

Na današnjoj sjednici, ministru Osmanoviću uručena je prigodna zahvalnica za nesebičnu podršku radu ovog udruženja, a dogovorena je saradnja i za naredni period jer, kako je zaključeno, "briga o ovim porodicama je naša dužnost i obaveza".