Region

Đukanović: Ovaj pokušaj dolaska Lavrova u Srbiju je obična politizacija. Znao je kakav će odgovor dobiti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je u utorak kako pokušaj ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da dobije dozvolu za prelet od zemalja koje su članice NATO-a i koje su 100-procentno usaglasile svoju spoljnu politiku s Evropskom unijom, obična politizacija i pokušaj stvaranja privida o nekoj rusofobskoj atmosferi u današnjoj Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

Đukanović, koji boravi u Istanbulu, u razgovoru s novinarom AA prokomentarisao je otkazivanje posjete ruskog ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji, koja je uslijedila nakon što su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska zatvorile zračni prostor za Lavrovov avion.

Milo Đukanović / Foto: AA

Na pitanje novinara AA da li, zbog donošenja odluke o zatvaranju zračnog prostora za Lavrovov avion, očekuje neki čin neprijateljstva ili osvete od strane Rusije, Đukanović je odgovorio:

"Vi svakako znate da je Rusija već Crnu Goru stavila na spisak neprijateljskih zemalja."

Kazao je kako je to dosta radikalan istorijski obrt, podsjećajući da su njegova zemlja i Rusija prije koju godinu proslavile tri vijeka međudržavnih odnosa.

"Crna Gora ne preduzima nikakve rusofobske politike niti se kod nas promijenilo poštovanje koje imamo prema Rusiji, prema ruskom narodu i prema tradiciji naših međusobnih odnosa. Ono što mi osuđujemo to je politika agresije", rekao je Đukanović.

Dodao je kako su mjere koje preduzimaju u funkciji odgovora na agresiju i u potpunosti 100-procentno usaglašene s vanjskom i bezbjedonosnom politikom EU-a.

"Ovaj pokušaj ministra Lavrova da dobije saglasnost zemalja koje su članice NATO-a i koje su 100-procentno usaglasile svoju spoljnu politiku s EU-om, da dobije dozvolu za prelet preko naših teritorija je obična politizacija i pokušaj stvaranja privida o nekoj rusofobskoj atmosferi u današnjoj Evropi. Siguran sam da je ministar Lavrov, ako je zaista ozbiljno razmišljao o tome da posjeti Srbiju, znao kakav će biti odgovor zemalja koje se nalaze na vazdušnom putu između Moskve i Srbije", zaključio je Đukanović.