Zdravlje

Čir na želucu prehrana

Čir ili ulkus je oštećenje koje nastaje na unutrašnjoj sluznici jednjaka, želuca ili dvanaestopalačnog crijeva – gornjeg dijela tankog crijeva. Naš probavni trakt obložen je slojem sluznice koja ga štiti od negativnog utjecaja kiselina. No ako je količina kiseline povećana, ili se količina sluzi smanjila, pojavljuje se rizik od nastanka čira. Čir je zapravo ranica na sluznici koja može krvariti.

Naziv peptički ulkus može se odnositi i na čir želuca (ulkus želuca) i na čir dvanaestopalačnog crijeva. Ove dvije bolesti imaju vrlo slične uzroke i simptome te ih je teško razlikovati samo na temelju kliničke slike, već su za preciznu dijagnozu potrebni endoskopija ili rendgensko snimanje.

Treba pripaziti  koje namirnice jedete i ukoliko ste inficirani bakterijom Helicobacter pylori, spiralnom bakterijom koju pronalazimo na sluznici želuca i koja se povezuje s različitim patološkim stanjima.

Osim izbora hrane, važan je i način pripreme, pržena i pohovana te procesuirana hrana pod prvo nisu dobre za one sa takvim stanjem i trebalo bi izbjegavati takve pripreme hrane. Također, inače zdrave namirnice poput tamne čokolade i oraha loše djeluju na čir na želucu.

Treba izbjegavati i bilo kakve dodane šećere te citruse zbog svoje prirode kiseline.

Alkohol

Ako ste alkoholičar već ste pod rizikom da imate peptički ulkus. Ukoliko imate takvo stanje jedino je mudro kloniti se alkohola jer se njime samo dodaje kiselina u želudac.

Kafa i crni čajevi

Loša vijest za sve ljubitelje kafe je da treba ili sasvim izbaciti ili značajno smanjiti unos bilo kakvog kofeina ukoliko imate čir na želucu. Crne čajeve također treba izbjegavati zbog teina.

Ljuta hrana

Bilo šta ljuto može iritirati sluznicu želuca. Mit je da ljuta hrana potiče stvaranje čira, ali istina je da povećava nivo kiseline u želucu i stoga je mudro kloniti se takve hrane ukoliko imate čir na želucu jer se stanje može pogoršati.

Crveno meso

Ovo mnoge iznenadi, ali crveno meso je puno proteina i masti te probavnom sistemu treba dodatno vrijeme da sve razgradi, a to vodi prema više kiseline u želucu, što može pogoršati simptome čira na želucu.

Gazirana pića

Razlog zašto ne bi trebali piti gazirana pića ukoliko imate čir na želucu je taj što ona u sebi često sadrže limunsku kiselinu koja može povećati nivo kiseline u želucu.

Mlijeko

Ukoliko imate čir na želucu, trebali bi prestati konzumirati mlijeko i ostale mliječne proizvode iz istog razloga kao i crveno meso, jer je i mlijeko puno proteina i masti.