Sport

Najava restarta engleske Premijer lige (02): Svi problemi Franka Lamparda

Prije izbijanja pandemije Frank Lampard galamio je jer Chelsea u januaru nije dovodio pojačanja.

Njegova zabrinutost izgledala je opravdana kad je 17. februara kući izgubio od Manchester Uniteda pa iako je uslijedila pobjeda protiv Tottenhama, nedostatak kvalitete Chelseaja pokazao se kada je Bayern glatko prošao u Ligi prvaka.

Ipak bilo je pozitivnih znakova. Kepa Arrizabalaga ponovno je zauzeo mjesto u golu, dok su Olivier Giroud i Pedro proradili u napadu nakon što su ih ozljede poremetile. Tada je došlo do procvata Billyja Gilmoura, koji je svoju šansu dobio zbog selekcijske krize u sredini terena. 18-godišnjak je imao zapanjujući učinak u pobjedi protiv Liverpoola u FA kupu, a njegov kvalitet došao je do izražaja u pobjedi 4:0 protiv Evertona 8. marta.

Kakva je sada situacija? Pauza je zaustavila zamah Chelseaja, ali omogućila je povratak povrijeđenih igrača. Mateo Kovačić je na dispoziciji, Christian Pulišić vratio nakon problema s aduktorom koji je imao od 1. januara, a Ruben Loftus-Cheek će, nadaju se, biti spreman natjecati se nakon oporavka od ozljede ahilove pete.

Međutim, ostaje da se vidi hoće li N'Golo Kanté biti dostupan nakon izražavanja zdravstvenih strahova od koronavirusa. Giroud i Willy Caballero potpisali su produženje jednogodišnjeg ugovora, no Willian i Pedro već 30. juna mogu otići besplatno. Lampard ih neće htjeti izgubiti prije nego što sezona završi.

Šta treba učiniti za uspješan završetak sezone? S obzirom da će se Timo Werner uskoro pridružiti za 53 miliona funti, da Hakim Ziyech dolazi iz Ajaxa te da Lampard želi potpisati Leicesterovog Ben Chilwella, Chelsea ne može priuštiti sebi da propusti kvalifikacije Lige prvaka. Posao je daleko od obavljenog, Lampard je tri boda iznad petoplasiranog Manchester Uniteda i pet poena ispred Wolvesa i Sheffielda Uniteda.

Chelsea se često borio s ubijanjem timova, posebno kod kuće i primio je previše mekih golova. Moraju biti smireniji, usredotočeni u obrani i imati veću preciznost u napadu.

Kako su se igrači i osoblje ponašali tokom pandemije? Callum Hudson-Odoi navodno je uhapšen ujutro 18. maja, a kasnije je pušten na slobodu.

Ključni igrač u utrci? Lampard se uzda u Tammy Abrahama, najboljeg strijelca Chelseaja. Abraham, koji se ove godine borio s ozljedom gležnja, može povezati igru ​​i pametan je. Chelseaju treba njegova inventivnost da riješi tijesne utakmice.

Ako zabrana za Manchester City ostane na snazi znači da je Chelseaju za valifikacije u Ligu prvaka dovoljno peto mjesto, što je vrlo vjerovatno da će ostvariti.