Vijesti

Suljagić: Ne prođe ni jedna komemoracija genocida da policija bosanskih Srba ili BIA ne pokušaju ugroziti njeno održavanje

"Ne mogu govoriti o detaljima, ali naša javnost treba da zna da ne prođe ni jedna komemoracija genocida da policija bosanskih Srba ili BIA ne pokušaju ugroziti njeno održavanje ili diskreditirati institucije uključene u njeno održavanje.

Neće odustati nikad. Nećemo ni mi", napisao je na svom profilu na Twitteru Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Naime, jučer je u javnost dospjela, kako je objavljeno, službena zabilješka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpskeu kojoj se navodi da "prema prikupljenim operativnim saznanjima, grupa ekstremno orijentiranih lica sa teritorije Bužima planira da dana 9. jula 2022. godine u mjestu Liplje, grad Zvornik, prilikom obilježavanja vjerskog praznika Bajrama izazove nerede sa lokalnim stanovništvom srpske nacionalnosti te izazove reakciju policijskih službenika MUP RS koja bi bila prikazana kao zloupotreba sile prema bošnjačkom stanovništvu.

Navedenog dana u mjestu Liplje, grad Zvornik, na bajramskoj molitvi trebao bi biti prisutan i reis IZ BiH Husein-ef. Kavazović te učesnici prethodno pomenutog “Marša mira”", navodi se u zabilješci.