Politika

EU zadala žestok udarac za RS: Blokira se finansiranje gomile projekata. Sve zbog Dodika

Evropska unija neće finansirati rješavanje problema vodosnabdijevanja u općinama i gradovima entiteta RS - Doboj, Istočno Sarajevo, Laktaši, Prnjavor, Zvornik i Trebinje, javlja Politicki.ba.

Manjem bh. entitetu EU je ranije uskratila finansiranje radova na koridoru 5c, u dijelu koji prolazi kroz ovaj dio BiH, te projekat revitalizacije željezničkih pruga. Vrijednost tih projekata iznosila je oko 600 miliona eura.

Ovaj potez EU mogže se tumačiti kao svojevrsna sankcije RS-u i kao odgovor na politiku blokada i secesije koju provode stranke iz entiteta RS, predvođene Miloradom Dodikom.

Odluka da se ne finansiraju projekti vodosnabdijevanja inicirana je danas u Rimu, tokom sastanka Operativnog odbora Investicionog foruma zapadnog Balkana (WBIF).

Politicki javlja da se na sastanku raspravljalo o aplikacijama za projekte iz cijelog regiona uključujući I Bosnu i Hercegovinu.

Na sastanku je predstavnica Njemačke jasno tražila da se iz projekata izuzme pomoć za RS zbog političke situacije i političkih blokada.

Isti zahtjev je imala i Holandija, Španija, Švedska, Češka, te Austrija.

Francuski predstavnik je podržao stav Njemačke ali je u svojoj formulacije nije spomenuo RS već “one koji ruše Dejtonski sporazum”.

U Rimu su, kako se navodi, podržani projekti koje su podnijele općine i gradovi iz entiteta FBiH - uključujući i infrastrukturne projekte u Gračanici, Tešnju, Širokom Brijegu….