Svijet

Savjetnik Zelenskog: Bitka za dva ključna grada se bliži užasnom kraju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij će posjetiti u srijedu Veliku Britaniju, što je njegovo prvo putovanje u tu zemlju od početka rata

Bitka za dva ključna grada na istoku Ukrajine, Severodonjeck i Lisičansk, "bliži se užasnom kraju", rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Rusi, naime, već sedmica žestokim napadima pokušavaju osvojiti Severodonjeck i Lisičansk, posljednja dva preostala grada pod kontrolom Ukrajine u regiji Luhansk. Borbe su se pretvorile u krvavi rat iscrpljivanjem, pri čemu obje strane imaju teške gubitke. No, ruske snage su u posljednje dvije sedmice ostvarile značajan napredak.

"Bitka ulazi u neku vrstu užasne završnice", rekao je Arestovič sinoć u intervjuu.

Serhij Hajdaj, ukrajinski guverner Luhanska, jutros je rekao da "ruske snage uspješno napreduju", dodavši kako su Rusi osvojili Loskutivku, naselje južno od Lisičanska, te prijete da će opkoliti ukrajinske branitelje, zbog čega će se ukrajinski branitelji možda morati povući.

Što se tiče Severodonjecka, vjeruje se da ruske snage kontroliraju gotovo cijeli grad. Jedini izuzetak je hemijska tvornica Azot, u kojoj se skrivaju stotine civila i ukrajinskih branitelja.