Sport

Ima li spasa Atleticu? Ogromni troškovi guše španskog giganta

Atletico Madrid je stigao do limita kada su u pitanju njihovi troškovi, jer se bore s otplatom plaća skupih nogometaša.

Mnogi to neće shvatiti nakon deset uzastopnih godina igranja u evropskoj Ligi prvaka, elitnom takmičenju koje donosi najviše novca i u kojem španski klub obično prelazi granicu od 70 miliona eura godišnjeg prihoda.

Ipak, klub je sada u vrlo teškoj finansijskoj situaciji u kojoj treba pronaći 40 miliona eura. To znači da dovođenje skupih pojačanja trenutno nije opcija jer klub se klub već guši zbog visokih izdvajanja za igrače.

U međuvremenu, Diego Simeone najplaćeniji je trener na svijetu nakon niza produžavanja ugovora.

Osvajao je naslov za naslovom dok je klub pod njegovim vodstvom budžeta od 100 miliona eura stigao na cirfru od 400 miliona!

Visoke su plaće i za igrače poput Jana Oblaka, Kokea i Antoinea Griezmanna, mada je francuski napadač Griezmann prošle godine čak pristao na smanjenje plaće kako bi se vratio iz rivalske Barcelone.

Zatim, tu su igrači kao što je Marcos Llorente, kojima su plaće porasle u skladu s učinkom, dok je u posljednje vrijeme bilo sličnih obnova ugovora Stefana Savića, Josea Marie Gimeneza i Angela Corree.

Zanimljivo, Atletico i dalje nema širok igrački kadar, obično su to samo 21 ili 22 igrača. Ne radi se o tome da Simeone ne želi veliku ekipu. Naprotiv, ali cilj je uštedjeti tri-četiri plaće da se ne bi premašio limit.

U principu, ovaj će se scenarij ponoviti sljedeće sezone, gdje će Atletico ponovo živjeti na rubu s troškovima koje mnogi ne razumiju nakon uspjeha na travnjaku u prošlom desetljeću.