Svijet

Putin brutalno odgovorio liderima G7 koji su ga ismijavali: “To bi bio odvratan prizor”

Vladimir Putin rekao je da bi svjetski lideri koji su se rugali njegovoj ozloglašenoj fotografiji bez majice izgledali "odvratno" u toplesu.

Lideri G7, uključujući kanadskog premijera Justina Trudeaua i predsjednicu Evropske unije Ursulu von der Leyen, ismijavali su ruskog predsjednika na summitu u Njemačkoj u nedjelju.

Upitan o šalama, Putin je novinarima u četvrtak rekao: "Ne znam kako su se htjeli skinuti, iznad ili ispod struka", rekao je. – "Ali mislim da bi to u svakom slučaju bio odvratan prizor."

Ruski je lider rekao da je za dobar izgled "potrebno prestati zloupotrebljavati alkohol i druge loše navike, baviti se tjelesnim vježbama i baviti se sportom".

Tokom summita G7, britanski premijer Boris Johnson osvrnuo se na fotografije Putinovih golih prsa iz 2009. kada je jahao konja tokom posjeta regiji Tuva u Sibiru.

Dok su svjetski lideri sjedali tokom svog prvog sastanka na trodnevnom summitu u nedjelju, Johnson je upitao: "Jakne na sebe? Skinuti jakne? Hoćemo li se skinuti?"

"Svi mi moramo pokazati da smo čvršći od Putina", našalio se Johnson, sugerirajući da bi lideri G7 trebali "pokazati svoje grudi".

"Pričekajmo sliku", odgovorio je Trudeau i dodao: "Dobit ćemo prikaz jahanja i golih prsa."

"O da. Jahanje u svom najboljem izdanju", ubacila se von der Leyen.

Putin je u četvrtak nastavio: "U svakom slučaju, ako se sjećate [ruskog pjesnika Aleksandra] Puškina, mogu pogriješiti u riječima u detaljima, ali mislim da je rekao da možete postati čovjek od posla i razmišljati o ljepoti noktiju", nastavio je Putin. "Dakle, definitivno se slažem s tim."

"Sve u čovjeku treba biti skladno razvijeno, i duša i tijelo."

Fotografije koje su ismijavali lideri G7 potječu iz doba kada je Putin imao 56 godina i bio je ruski premijer — prije nego što se tri godine kasnije službeno vratio na mjesto predsjednika.

Snimljene su tokom putovanja u prirodni rezervat u južnosibirskoj regiji Tuva, koja graniči s Mongolijom, i prikazane su na ruskoj državnoj televiziji.

Dvije godine prije tog snimanja, u augustu 2007., Putin je fotografiran bez majice kako peca u planinskoj rijeci u istoj regiji.

Putin je u četvrtak također odbacio sugestiju kako ne bi napao Ukrajinu da je žena, što je sugerisao Johnson. Putin je ukazao na odluku bivše britanske čelnice Margaret Thatcher da pošalje trupe na Falklande prije četiri desetljeća.

"Dakle, žena je odlučila započeti neprijateljstva. Gdje su ti Falklandski otoci, a gdje je Britanija? I to je diktirano ni manje ni više nego imperijalnim ambicijama, potvrdom svog imperijalnog statusa", rekao je Putin.

"Stoga to nije sasvim tačna referenca britanskog premijera na ono šta se danas događa."

Putin je dodao: "Niko se zapravo nije sjetio ničega o vojnim operacijama za Falklandske otoke u vezi s vojnim akcijama u Ukrajini."

Putin je također u četvrtak rekao da je Rusija otvorena za dijalog o "osiguranju strateške stabilnosti" i neširenju nuklearnog naoružanja, te "poboljšanju situacije na području kontrole naoružanja".