Svijet

Peking upozorio Britaniju zbog novog poteza, London drži svoju liniju: ‘Svijet mora naučiti lekcije iz Ukrajine…’

Peking je upozorio Britaniju da je Tajvan "neodvojivi dio Kine", nakon što su se glavni tajvanski trgovinski pregovarač i njegov britanski kolega sastali "jedan na jedan" sredinom juna, kako bi razgovarali o bilateralnoj trgovini između dviju zemalja kako bi azijski otok dobio savjete oko svog nastojanja da se pridruži trgovinskom bloku Sveobuhvatnog i progresivnog sporazuma za transpacifičko partnerstvo (CPTPP) koji uključuje 11 zemalja - Australiju, Burneje, Kanadu, Čile, Japan, Maleziju, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam.

Međutim, nakon sastanka ministra bez potrfelja, Taipeija Johna Denga, s britanskim dužnosnicima, Peking je Londonu uputio upozorenje.

"Tajvan je neodvojivi dio Kine, to nije zemlja koju međunarodna zajednica univerzalno priznaje", rekao je.

Sastanak je održan u osjetljivom trenutku za odnose Ujedinjenog Kraljevstva i Kine, uslijed sve većeg protivljenja Pekingu od strane vodećih britanskih konzervativnih zastupnika. Britansko ministarstvo trgovine - koje sastanku nije dalo publicitet - potvrdilo je da se Deng sastao s britanskim gospodarskim i trgovinskim dužnosnicima, ali nije željelo detaljnije iznijeti sadržaj razgovora.

Britanija i Tajvan rade na povećanju svojih trgovinskih veza, a Tajvan traži savjet od Britanije jer ta zemlja također radi na pristupanju CPTPP-u otkako je podnijela zahtjev početkom 2021. godine. Razgovori o prijavi održani su na službenoj razini u Sydneyu u lipnju, a daljnji sastanci očekuju se u Tokiju u julu.

Tajvan je prošlog septembra podnio službeni zahtjev za pridruživanje CPTPP-u, sedmicu dana nakon što je Peking podnio zahtjev za pridruživanje grupi. Kina je rekla da se "odlučno" protivi naporima Tajvana da postane član CPTPP-a, a pekinški ured za tajvanske poslove upozorio je protiv "bilo koje zemlje koja ima diplomatske odnose (s Kinom) da pregovara i potpisuje s Tajvanom bilo kakav sporazum koji ima značenje suvereniteta i službene je prirode".

Kako navodi Net.hr, britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je krajem prošle sedmice za Times Radio da svijet mora "naučiti lekcije iz Ukrajine" u vezi s Tajvanom. Slobodni svijet, rekla je, mora se "pobrinuti da se Tajvan ima sposobnost braniti, da nastavimo održavati mir u Tajvanskom tjesnacu".

Ukupna trgovina robom i uslugama između Britanije i Tajvana je 2021. godine iznosila 8,3 milijarde funti.

Kina polaže pravo na Tajvan otkako su suparnici Komunističke partije Kine pobjegli na taj otok i proglasili ga suverenom državom, nakon što su izgubili u kineskom građanskom ratu 1949. godine. Komunistička partija Kine smatra "ponovno ujedinjenje s Tajvanom", samoupravnim otokom, svojim ključnim političkim ciljem.