Vijesti

Vlada Velsa objavila poruku povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici

Vlada Velsa objavila je poruku povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici u kojoj se navodi da je obaveza pokazati solidarnost, kao pojedinci, kao zajednice i kao prijatelji.

Ministrica socijalne pravde Jane Hutt u ime kabineta napomenula je da se i u Velsu prisjećaju žrtava genocida u Srebrenici.

"Odajemo počast žrtvama tih strašnih događaja i sjećamo se mnogih porodica i mnogih zajednica koje su bile pogođene bolom i tugom. Ovogodišnja tema sjećanja na Srebrenicu je 'Borba protiv poricanja' i ova poruka odjekuje veoma snažno i u Velsu", rekla je Hutt te dodala:

"Događaji u Srebrenici kojih se prisjećamo jačaju važnost napora u cilju promocije antirasizma. Biti antirasist znači aktivno se suprotstaviti sistemima i strukturama koji proizvode radikalno različite ishode za etničke manjinske zajednice. Ako ništa ne učinimo, onda smo saučesnici u tome da dozvolimo da se rasizam nastavi."

Naglasila je da je dužnost svih da uče iz genocida i strašnih događaja iz prošlosti.

"Naša je obaveza da pokažemo solidarnost, kao pojedinci, kao zajednice i kao prijatelji, sa onima koji i dalje svakodnevno trpe progon. Danas u 2022. godini to nikada nije bilo važnije. Nažalost, danas živimo u dobu podjela. Vrlo često u našem diskursu naglasak se stavlja na one stvari koje nas razdvajaju, a ne na ono što nas spaja", rekla je Hutt.

Na kraju je posebno pohvalila rad i aktivnosti “Remembering Srebrenica“ (Sjećanje na Srebrenicu), organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

"Želim pohvaliti rad ’Remembering Srebrenica’ i važnu ulogu koju imaju u podizanju svijesti o posljedicama mržnje, promovisanju obrazovanja i razumijevanja, te borbi protiv mržnje i predrasuda", kazala je ministrica.

U brojnim gradovima Velike Britanije ove sedmice održat će se razni događaji povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima jula 1995. godine u Srebrenici.