Sport

Lewandowski: Ovo mi je hvala što sam za Bayern godinama igrao ozlijeđen i bolestan

Ružno završava fenomenalnih osam godina Roberta Lewandowskog u Bayernu. Nakon 375 utakmica, 344 gola, 72 asistencije i osvojenih svih trofeja, javno se prepucava s klubom jer on želi u Barcelonu, a Bayern ga ne pušta. Tačnije, ne želi spustiti odštetu ispod 50 miliona eura fiksno, a Lewandowski i Barcelona smatraju da je s obzirom na njegovu dob (uskoro 34 godine), zasluge u Bayernu te to što mu ugovor završava idućeg ljeta, zaslužio da ode uz manje obeštećenje. 

Bayern je prije sedam dana odbio i treću službenu ponudu Barcelone, iako je bila viša od dvije prethodne. Međutim, 40 miliona eura fiksno, ali na rate te 5 miliona eura eventualno, ako se ostvare uvjeti vezani za bonuse, u Bayernu smatraju nedovoljnim. Bild i Fabrizio Romano pišu da bi Bayern prihvatio najmanje 50 miliona eura, ali fiksno. 

Lewandowski je ogorčen ovakvim držanjem Bayerna: "Nakon što sam u klubu proveo toliko godina i uvijek bio spreman i dostupan, usprkos ozljedama i boli te uvijek davao najbolje od sebe, jedino ispravno bilo bi naći rješenje za obje strane, a ne inzistirati na jednostranom. To jednostavno nema smisla, ne nakon svih ovih godina.

Razumio bih da sam u Bayernu dvije ili četiri godine, ali nakon toliko trofejnih godina koje sam pomagao osvojiti, uvijek spreman i voljan, poštovanje i lojalnost bi morali biti važniji od biznisa", ogorčeno je zaključio Lewandowski.