Životni stil

Još niste spremili bajramske kolače? Isprobajte lažnu baklavu

Sastojci:

600 ml vode
1 čaša (od 200 ml) šećera
3 - 4 koluta limuna (može i više)

Za tijesto:

5 jaja
1 čaša šećera
1 čaša mlijeka
pola čaše ulja
2 čaše mljevenih oraha
1 čaša pšeničnog griza
2 čaše brašna
1 kašičica praška za pecivo

Priprema:

Najprije pripremite agdu - šećer i vodu kuhajte pet minuta, dodajte limun i ostavite da se prohladi.

Rernu uključite na 200 stepeni i podmažite pleh uljem i brašnom.

Umutite jaja sa šećerom pa umiješajte sve ostale sastojke. Pecite oko 35 minuta, možda i malo duže. Vreo kolač prelijte prohlađenom agdom, odozgo možete posuti mljevenim orasima. Ostavite da upije i uživajte u ukusnom kolaču. Ako volite sočnije napravite više sirupa.