Svijet

Indija optužila Kinu da je izvela planirani napad

Indija je danas optužila Kinu da je napad u ponedjeljak, 15. juna ove godine, u kojem je poginulo najmanje 20 indijskih vojnika, izveden uz ranije pažljivo urađen plan i detaljne pripreme.

Prema izjavama zvaničnika New Delhija, kineska je vojska ušla u terotoriju Indije, počela pregrađivati planinsku rijeku, postavila je tešku mašineriju i svoje vojnike sakrila uz teško prohodne staze. Prethodno ih je naoružala štapovima i batinama u koje je ukucala eksere s naoštrenim vanjskih šiljcima.

Kada su indijski izviđači javili komandi da su kineski vojnici na teritoriji Indije, poslata je četa vojnika koju je vodio pukovnik.

Njih su iz zasjede napali Kinezi.

Poginulo je najmanje 20 Indijaca, 76 je ranjeno, a 10 zarobljeno.

Indijski izvori tvrde da su Kinezi tokom napada pustili vještačku branu na rijeci koja je odnijela nekoliko vojnika, ali i usporila pristizanje pojačanja. U jednom momentu, navode mediji u Indiji, u zoni sukoba je bilo najmanje 600 vojnika.

Kineska strana sve to oštro odbija. Ona do sada nije objavila da li je na njenoj strani bilo žrtava, zarobljene vojnike je oslobodila u roku od 24 sata ali i istakla da su Indijci, a ne oni, oskrnavili granicu i da su bili na teritoriji NR Kine.

Zapadni mediji javljaju da je, prema satelitskim snimcima, istina na strani Indije.

Navodi se da jeste tačno da su Kinezi ušli u područje pod indijskom kontrolom, da su tu podigli logore, dovukli mehanizaciju i počeli s pregrađivanjem rijeke.

Kineski zvaničnici, međutim, tvrde suprotno. Oni ističu da su Indijci u najmanje tri navrata u roku od 24 sata neovlašteno ušli na teritorij Kine.

U obje države već bjesni medijski rat. Indijska strana objavila je i dio zaplijenjenog arsenala kineske vojske, te optužila Kinu za „surov, barbarski napad" na prethodnicu svoje vojske koja je imala zadatak da Kinezima skrene pažnju da su na teritoriji Indije.

Premijer Indije Narendran Modi sazvao je lidere svih političkih stranaka na sastanak, kako bi odlučili o daljim koracima. On je pod sve većim pritiskom, posebno opozicije koja mu zamjera da se nije udostojio odati počast poginulim vojnicima, za razliku od situacije iz prošle godine.

Po tri generala obje države od ponedjeljka su na licu mjesta, u nepristupačnim područjima Kašmira, na nadmorskoj visini od iznad 4.000 m i nastoje smiriti tenzije.

Vojni analitičari upozoravaju na rastuće tenzije i sve veće gomilanje trupa.

Indija i Kina su nuklearne sile, imaju najveće armije na svijetu. Činjenica da u sukobu u ponedjeljak, najkrvavijem u zadnjih 45 godina, nije ispaljen metak, već su se vojnici sukobili batinama i pesnicama,  za analitičare nije umirujuća.

Dok diplomatske i političke komunikacije Pekinga i Nju Delhija ne jenjavaju, analitičari upozoravaju da se nastavlja gomilanje vojnika u spornoj oblasti.

Indija i Kina se skoro 60 godina spore oko granične linije duge 3.488 km.