Kolumne

Kolumna Kemala Dizdarevića: Bili protesti u Bosni, bez vizije. Ukrali ih opet Seko i Braca

Saudijski Crown Prince (Princ koji je određen da preuzme tron kada za to dođe vrijeme, Mohammed bin Salman, MBS) je obznanio u ponedjeljak, baš kada sam u Saudiji operirao pacijenta sa rupturiranom intrakranijalnom/moždanom aneurizmom (na isti način na koji sam to radio još prije 20 godina u Bosni) planove za ‘The Line’ – megacity -u sklopu projekta NEOM (u prevodu: Nova budućnost) koji predstavlja najvažniji projekat Saudijske ‘Vision 2030'.

The Line je linearni trodimenzionalni grad strateške lokalizacije, koji funkcionira vertikalno nasuprot tradicionalnim ravnim horizontalnim gradovima sadašnjosti, širine 200 metara, visine 500 metara, dužine 170 kilometara koji je položen na bazu od samo 34 kvadratna kilometra, pri čemu treba da ima 9 miliona ljudi.

Ovaj grad će počivati na konceptu ‘Zero Gravity Urbanism', što znači da će koristiti isključivo obnovljive izvore energije sa nula emisije karbona, bez zagađenja, puteva i automobila, a sa prirodnim okolišem integriranim u male komune u kojima će sve ljudske potrebe biti dostupne na udaljenosti od samo 5 minuta hoda. Iznimno brza željeznica će omogućiti end-to-end tranzit za maksimalno 20 minuta.

Ne, to nije mašta, to je vizija, detaljno razrađena i moguća u post-naftnom periodu koji se neminovno približava našoj planeti. Čovječanstvo je suočeno sa problemom disruptivnih tehnologija, globalnim klimatskim promjenama i permanentnom opasnošću od nuklearnog rata.

A u Bosni su u ponedjeljak bili protesti. Ukrali ih Seko i Braca, pardon, Seka i Braco.

U toj Bosni sam operirao, prije više od 20 godina, na inovativan način i sa vizijom bolje budućnosti. I stvarno je bilo čak i nade, tada.

Danas je malo od nade zaostalo, kao da je ljudima nada breme u sklopu opće retardiranosti. Tamo, u Bosni, su samo zaostali protesti, koji kasne decenijama i koji su bez bilo kakve vizije i inovacije. Protesti pokradeni od onih čija retardiranost reflektira naš stvarni nivo.

Protesti protiv onih koje Bosna, bez stida moli. Od kojih prosi.

Kada prosiš i primaš tuđe, bar vulgarno i apriorno ne vrijeđaj onoga od koga prosiš.

Opcija je da prihvatiš njegove nakane ili da ga lijepo zamoliš da ode. Pa kada ode, da više nemaš razloga misliti o bilo kakvim globalnim problemima čovječanstva, već samo o svom ličnom, lokalnom problemu koji se svaki dana rađa u sudaru sa susjedom-komšijom.

Bili protesti u Bosni, bez vizije. Ukrali ih opet Seko i Braca.