Region

Drama u Hrvatskoj, otkrivena “krtica” u vrhu policije. Imao pristup i tajnim operacijama

Hrvatska policija i USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala) su s nalozima za pretragu došli na vrata najmanje četiri osobe zbog sumnji da su bile umiješane u odavanje službenih podataka iz najtajnijih policijskih arhiva te da su namještali tender za kupovinu posebne obavještajne opreme za policiju, piše "Jutarnji list".

Posljednjih mjeseci vodila se prava protuobavještajna akcija s ciljem otkrivanja moguće "krtice" u Ravnateljstvu policije koja je imala pristup doslovce svim najtajnijim bazama podataka, a za koju su sumnjali da te podatke prosljeđuje zainteresiranim klijentima.

Tragom toga, "Jutarnji" piše da je uhapšen 48-godišnji D.O., informatički znanstvenik i voditelj projekata jačanja i integracije svih baza podataka unutar sistema policije. Ukratko, MUP-ov "admin".

Njemu je bio omogućen pristup cjelokupnoj državnoj bazi podataka osoba nad kojima se provode ili su se provodile posebne dokazne radnje, kao i pristup arhivama svih kriminalističkih evidencija, pristup tekućim tajnim operacijama i slično, prenosi Net.hr.

Osim za odavanje informacija iz tajnih istraga, tereti ga se da je u zamjenu za mito namjestio natječaj za nabavku za opremanje policije najsavremenijom informatičkom opremom.

Izgleda da je na kraju shvatio da je pod nadzorom pa je počeo pretraživati baze da sazna vodi li se kakva akcija protiv njega, ali već je bilo kasno.