Svijet

Jednom od posljednjih nezavisnih medija u Rusiji ukidaju dozvolu za rad

Novaya Gazeta, jedna od posljednjih preostalih nezavisnih novinskih kuća u Rusiji, ugrožena je nakon što je nadzornik medija u zemlji zatražio da se njenoj web stranici i štampanom izdanju oduzme licenca.

"Ruska agencija za cenzuru Roskomnadzor zahtijevala je da se potvrda o registraciji Novaye Gazete proglasi nevažećom", stoji u saiopćenju ove medijske kuće.

Saopćenje je objavljeno nakon što su novine primile dva upozorenja zbog navodnih kršenja propisa državnog nadzornog tijela za komunikacije.

U četvrtak je Novaya Gazeta objavila da se Roskomnadzor obratio sudu, tražeći da se poništi medijska dozvola web stranici Gazete.

"Roskomnadzor je zatražio od suda da proglasi nevažećom licencu tiskanog medija Novaya Gazeta jer uredništvo nije dostavilo svoj urednički statut u roku utvrđenom zakonom o medijima", saopćila je agencija.

Iz Gazete su naveli da ne znaju zašto je takav zahtjev upućen sada:

“Zašto se tužbe podižu četiri mjeseca nakon izricanja upozorenja, što se promijenilo? Je li to politika? Što sada nije politika?"

Iz medija su poručili da će se za svoja prava boriti na sudu.

“Što će Novaya Gazeta učiniti? Pripremiti se za sud, odbraniti naš slučaj u koji smo sigurni, pripremiti novi broj časopisa NO, ponovno pokrenuti web stranicu i novi studio Novaye”, navedeno je u saopćenju.