Magazin

Aukcija izazvala buru: Hitlerov sat dostigao milionsku cijenu

Sat za koji se tvrdi da je pripadao nacističkom vođi Adolfu Hitleru prodat je za 1,1 milion dolara na aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sat Huber, koji je prodat anonimnom ponuđaču, prikazuje svastiku i ima ugravirane inicijale AH. Židovski čelnici osudili su aukciju uoči prodaje na "Alexander Historical Auctions" u Marylandu, prenosi BBC.

Međutim, aukcijska kuća - koja je u prošlosti prodavala nacističke predmete - saopćila je njemačkim medijima da joj je cilj očuvanje povijesti.

Adolf Hitler vodio je nacističku Njemačku između 1933. i 1945. godine, orkestrirajući sistemsko ubistvo čak 11 miliona ljudi - od kojih je šest miliona ubijeno jer su bili Židovi, prenosi BBC.

U katalogu sae navodi da je sat bio rođendanski poklon fašističkom vođi 1933. godine, kada je postao njemački kancelar.

Procjena aukcijske kuće govori da su sat uzeli francuski vojnici koji su upali u Berghof, Hitlerovo planinsko utočište, u maju 1945. godine. Tada se mislilo da je sat preprodat i prenesen kroz nekoliko generacija do sada.

U otvorenom pismu koje su potpisala 34 židovska čelnika prodaja se opisuje kao "gnusna" i poziva se na povlačenje nacističkih predmeta s aukcije.

Dokumenti koje je dostavila aukcijska kuća navode da ne mogu pružiti dokaz da je Hitler doista nosio sat. No procjena nezavisnog stručnjaka zaključila je da "po svoj prilici" pripada njemu.

Uprkos tome što je sat postigao cijenu višu od milion dolara, nije dostigao procjenu aukcijske kuće od 2 do 4 miliona dolara, objavio je Deutsche Welle.