Svijet

Zaoštrava se situacija: Kineski avioni i brodovi prešli crtu razdvajanja. Tajvan diže avione i šalje ratne brodove

Tajvansko ministarstvo odbrane objavilo je da je više kineskih brodova i aviona jutros prešlo crtu razdvanja. 

Tajvan je kineske vojne vježbe nazvao vrlo provokativnima "bilo da se radilo o lansiranju balističkih projektila ili namjernom prelasku centralne linije tjesnaca".

“Pridržavajući se načela pripreme za rat, a ne traženja rata, nacionalna vojska će zajedno raditi na čvrstoj odbrani suvereniteta i nacionalne sigurnosti”, kaže se u tajvanskom saopštenju.

Tajvansko ministarstvo odbrane kaže da je njegova vojska podigla avione, poslala brodove i rasporedila kopnene raketne sisteme za praćenje situacije, nakon što su jutros kineski avioni i brodovi ponovno prešli sredinu Tajvanskog tjesnaca dok Kina provodi velike vojne vježbe u zonama koje okružuju Tajvan.

Tajvanska vojska pripremit će borbenu spremnost, ali neće tražiti rat, dodalo je ministarstvo odbrane.

Tajvanska vojska je spremna odgovoriti

Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen obratila se javnosti reakvši da je tajvanska vojska spremna odgovoriti ako to bude potrebno. 

Poručila je to na svojoj službenoj Twiter stranici. 

"Naša vlada i vojska pomno prate kineske vojne vježbe i operacije informacijskog rata, spremni smo odgovoriti po potrebi. Pozivam međunarodnu zajednicu da podrži demokratski Tajvan i zaustavi svaku eskalaciju regionalne sigurnosne situacije", poručila je Tsai Ing-wen.