Svijet

Jezivo upozorenje američkog generala Zapadu o ratu s Kinom: Bit će oštro, brzo, nećemo imati pojma da dolazi

Nakon što je američki državni se Antony Blinken u petak rekao da je kinesko ispaljivanje projektila oko Tajvana "neproporcionalna, značajna i neopravdana eskalacija"

Bivši general bojnik upozorio je da bi Kina mogla napasti svakog trenutka i da će rat biti oštar i brz.

Australski senator Jim Molan vjeruje da bi Kina mogla ostvariti sve svoje želje u prekidu američkog utjecaja iz zapadnog Pacifika i vraćanju Tajvana u svoje ruke napadom na američke resurse u regiji.

Također je poslao jezivo upozorenje: "Šta god bude, rat će biti visoka tehnologija, bit će oštar, bit će brz - i nećemo imati pojma da dolazi."

Agresija Kine na Tajvan počela je nakon posjeta Nancy Pelosi, predsjednice Predstavničkog doma Sjedinjenih Država, spornom otoku.

Kina ju je sad sankcionirala zbog njenih "zlobnih" i "provokativnih" postupaka, saopštilo je u petak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Bivši vojni general Jim Molan izdao je jezivo upozorenje

"Unatoč ozbiljnoj zabrinutosti Kine i čvrstom protivljenju, Pelosi je inzistirala na posjetu Tajvanu, ozbiljno se miješajući u kineske unutrašnje stvari, potkopavajući kineski suverenitet i teritorijalni integritet, gazeći politiku jedne Kine i prijeteći miru i stabilnosti Tajvanskog tjesnaca", a rekao je glasnogovornik ministarstva u saopštenju, prenosi Daily Mirror.

Kina gleda na Tajvan kao na dio svoje nacije u otcijepljenoj pokrajini, a predsjednik Xi Jinping očajnički želi službeno ponovno zauzeti otok, rekavši da će ga pripojiti silom ako bude potrebno.

Posjet gospođe Pelosi učinio ju je najvišim američkim dužnosnikom koji je posjetio samoupravni otok u 25 godina, pogoršavajući napetosti između Washingtona i Pekinga.

Turisti gledaju kako kineski vojni helikopter leti pored otoka Pingtan

Kina je sada pojačala svoju vojnu prisutnost kako bi pokušala prisiliti otok da prihvati kinesku vlast te je počela ispaljivati ​​projektile.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u petak da je kinesko ispaljivanje projektila oko Tajvana "neproporcionalna, značajna i neopravdana eskalacija" i da su Sjedinjene Države više puta jasno dale do znanja Pekingu da ne žele krizu.

Blinken je na konferenciji za novinare rekao da Sjedinjene Države neće biti isprovocirane od strane Kine, ali da je Washington ozbiljno zabrinut, dodajući da "nema mogućeg opravdanja za ono što su učinili".

G. Molan smatra da kada se američki utjecaj ukloni iz zapadnog Pacifika, "oni [Kina] će kazati Tajvanu, dobro, šta ćeš sada učiniti".

Tajvanska fregata s vođenim projektilima klase Cheng Kung ispaljuje projektil tijekom vježbe

"Hoćeš li se dalje boriti bez Amerikanaca koji te podržavaju? Naravno, neće", dodao je za Sky News Australia.

Zbog toga vjeruje da bi Australija trebala biti vrlo oprezna u pogledu svoje predanosti Sjedinjenim Državama ako se takav scenarij sudnjeg dana ostvari.

Kina se nadala proširiti svoj utjecaj na Pacifik i to je učvrstila u aprilu kada su potpisali kontroverzni sigurnosni pakt sa Salomonskim Otocima, što je izazvalo uzbunu za Sjedinjene Države i Australiju.

Tajvansko vojno osoblje ispaljuje haubičko streljivo tijekom zajedničke protudesantne vježbe

Australska vlada također je izrazila zabrinutost zbog svoje povećane prisutnosti u regiji, posebno zbog još jednog novog sigurnosnog sporazuma između Salomonskih Otoka i Pekinga.

Ovaj je sporazum dao Kini ovlast da potencijalno postavi kinesku vojnu bazu manje od 2000 km od Cairnsa, na australskoj tropskoj sjeveroistočnoj obali.

Kina očajnički želi povećati svoju prisutnost u regiji kako bi osujetila američku vojnu moć u potencijalnom sukobu na Tajvanu.