Sport

Tužna godišnjica Barcelone: Dan nakon kojeg ništa više nije bilo isto

Petak, 5. avgust, obilježava tužnu godišnjicu za navijače Barcelone.

Prije tačno godinu,"Marca" je otkrila da će Lionel Messi napustiti Camp Nou zbog finansijskih poteškoća slavnog španskog kluba.

Godinu kasnije, navijači katalonskog kluba i dalje žale za odlaskom legendarnog argewntinskog nogometaša (35), ali ne isključuju mogućnost povratka kako bi se klupska legenda oprostila na prikladniji način.

Sedmice razgovora

Petrog avgusta 2021., "Marca" je ekskluzivno objavila da će Messi napustiti klub u kojem je od djetinjstva unatoč izvještajima da je spreman produžiti saradnju.

Nakon sedmica razgovora između dviju strana, klub je na kraju obavijestio svog najvećeg igrača svih vremena da ne može obnoviti njegov ugovor.

Messi je tri dana kasnije na oproštajnoj press konferenciji priznao da je bio šokiran.

"Ovo je najteži trenutak moje sportske karijere", rekao je Messi.

"Kad su mi rekli, bio sam smrznut. Bio je to hladan tuš. Imao sam teške i teške trenutke, ali ovo… Osjećam se jako tužno, nisam to očekivao. Osjećam tugu. Još uvijek se mirim s tim.

Ne znam za Barcelonu, ali učinio sam sve što sam mogao da nastavim. Smanjio sam plaću za pola. Htio sam ostati. Sve je bilo dogovoreno, ali zbog problema s LaLigom to nije učinjeno. Klub ima jako velik dug i ne želi se dalje zaduživati."

Barcelona nije mogla, iz čisto ekonomskih razloga, zadržati napadača.

Liga nije dopustila

Španska LaLiga to nije dopustila, brojke se nisu zbrajale. Barcelona se morala oprostiti od svoje zvijezde, koja je tu provela cijelu profesionalnu karijeru i osvojila 35 naslova s ​​klubom. Njihova najgora noćna mora se ostvarila.

Danas se mnogo toga promijenilo i za Barcelonu i za Messija, koji je sada u francuskom Paris Saint Germainu. Ne izgleda lako, ali postoji šansa da im se putevi ponovo ukrste.

Messijev odnos s predsjednikom Barce Joanom Laportom i njegovim upravnim odborom nije baš dobar, no navijači su uzbuđeni nedavnim predsjednikovim komentarima.

"Messijevo vrijeme u Barceloni nije završilo kako smo svi željeli, bilo je uvjetovano ekonomskim faktorima i imamo moralni dug prema njemu. U tom smislu bismo voljeli da kraj njegove karijere bude u Barceloni", rekao je Laporta.

Messi ima ugovor s PSG-om do juna 2023., s opcijom za još jednu sezonu. Upisao je 33 nastupa za francuski tim prošle sezone postigao je ​​11 golova.