Region

Evropski parlamentarci žestoko kritizirali izbore u Srbiji: Zaustaviti sve pregovore o članstvu

Zastupnici Evropskog parlamenta upozorili su danas da izostanak proevropskih političkih stranaka u opozicionom bloku u novom srbijanskom parlamentu ne bi smio potkopati evropske aspiracije Srbije.

Dio zastupnika poziva Vijeće da ne dopusti otvaranje novih pregovaračkih poglavlja dok se ne otklone demokratski nedostatci.

Slovenska socijaldemokratska zastupnica Tanja Fajon i slovački zastupnik Vladimir Bilčik, koji su u ime Evropskog parlamenta pomagali u međustranačkom dijalogu o poboljšanju izbornih uvjeta u Srbiji, objavili su zajedničku izjavu nakon što je na nedjeljnim parlamentarnim izborima Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića osvojila 61,59 posto glasova, što joj donosi 191 mandat.

Izborni prag prošle samo dvije stranke

Prema državnoj izbornoj komisiji, odaziv birača bio je 50,32 posto, a izborni prag prešle su još samo dvije stranke - Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića s 10,37 posto glasova i 32 mandata te Srpski patriotski savez (SPAS) bivšeg vaterpolskog reprezentativca Aleksandra Šapića s 3,64 posto glasova.

Veći dio opozicionih stranaka bojkotirao je izbore, a oni koji su sudjelovali nisu uspjeli preći izborni prag.

"Odsutnost proevropskih parlamentarnih stranaka u oporbenom bloku ne smije potkopati proevropsku odlučnost Srbije i njezine aspiracije prema pridruživanju Evropskoj uniji", kažu u zajedničkoj izjavi Fajon i Bilčik.

Oni izražavaju žaljenje zbog bojkota nekih opozicionih stranaka i ističu "da će slab odaziv birača, najniži od 2000., i dramatična promjena političkog pejzaža u sastavu novog parlamenta, u kojem dvotrećinsku većinu ima jedna politička lista, predstavljati veliki izazov za buduću srpsku vladu".

Zastupnički klub S&D

Puno oštrije priopćenje objavio je zastupnički klub S&D, u kojem se zemlje članice Evropske unije pozivaju da ne "otvaraju nova poglavlja u pregovaračkom procesu sa Srbijom prije nego što se u zemlji ne uspostavi dovoljno demokratije".

"Vijeće ne bi trebalo otvoriti nijedno novo poglavlje sa Srbijom prije nego što se riješe veliki problemi s demokratijom. Kao minimum potrebni su sloboda medija i raznolik parlament, u kojem je predstavljena i oporba", izjavila je nizozemska socijaldemokratkinja Kati Piri.

Ona je dodala kako je "šokirana" tvitom komesar za proširenje Olivera Varhelyija, koji u nedjelju navečer nije spomenuo nijedan od tih problema, kao ni zahtjev opozicije da se izbori odgode.

"Važan dan za Srbiju s parlamentarnim i lokalnim izborima. Veselim se saradnji s novom vladom o reformama povezanim s Evropskom unijom. Odlučan sam pomoći Srbiji da brzo napreduje prema Evropskoj uniji i podržati ekonomski oporavak od krize covida-19", poručio je u svom tvitu komisar Varhelyi.

U saopćenju socijaldemokrata objavljena je i izjava hrvatskog zastupnika Tonina Picule, koji je glasnogovornik S&D-a u Odboru za vanjsku politiku Evropskog parlamenta. Picula ističe da evropski parlamentarci "nisu nikad za bojkot i smatraju da se politička rasprava mora voditi u parlamentu".

"Međutim, s ovim bojkotom glavnih opozicionih stranaka i neuspjehom da bilo koja opoziciona stranka uđe u parlament unatoč snižavanju izbornog praga na samo tri posto, srpski parlament je izgubio svoju ulogu zakonodavnog tijela koje predstavlja čitavo srpsko društvo", dodaje Picula.

Kritika EPP-a

Picula kritizira i EPP, "koji godinama štiti Aleksandra Vučića, dok on zemlju pretvara u autokraciju" te poziva evropske pučane da preispitaju članstvo Vučićeve Srpske narodne stranke u svojim redovima.

Nedavni tvit predsjednika Evropske pučke stranke Donalda Tuska, objavljen nakon njegovog razgovora s Vučićem nekoliko dana prije izbora, izazvao je dosta kritika. Tusk je u tom tvitu poručio Vučiću da "može biti ponosan i zadovoljan onim što je učinio za Srbiju tokom svoga mandata".

"Ekonomski uspjeh i snažno vodstvo predstavljaju zaštitni znak vaše vladavine", poručio je Tusk Vučiću i zaželio mu sreću na nedjeljnim izborima.