Vijesti

Majke Srebrenice na protestu u Tuzli: Nismo se umorile u traženju istine i pravde

Majke Srebrenice i Podrinja ponovo su 11. u mjesecu iz Tuzle poslale poruku domaćoj i međunarodnoj javnosti da 27 godina tragaju za kostima svojih najmilijih i da će i dalje tražiti da se svi zločinci odgovorni za genocid nad Bošnjacima Srebrenice i Podrinja izvedu pred lice pravde.

„Imamo tri poruke od Udruženja 'Majke enklava Srebrenice i Žepe'. Prva je poruka upućena Sudu i Tužilaštvu BiH, da se ne bave politikom, da se bave pravom i pravdom, kada presuđuju zločincima da od njih traže mjesta masovnih grobnica kako bi majke pronašle kosti svoje djece. Druga je poruka zločincima, da znaju da se poslije 27 godina nismo umorile, ne mogu nam zabraniti, a niti zastrašiti i da još uvijek čekamo istinu, tražimo pravdu i da želimo da oni budu zabilježeni kao zločinci i da izađu pred lice pravde, da kažu gdje su grobnice i da ne žive u lažima, oni i njihova djeca. Treća, ujedno najveća poruka, je za Bošnjake i Bosance. Prošlo je 27 godina, nismo došle do istine, nismo došle do pravde, nismo pronašle kosti svoje djece, da nam pomognu, a mogu nam pomoći. Neki znaju za grobnice, neki nam se trebaju pridružiti, a neki trebaju i dići svoj glas“, kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja "Žena Podrinja iz Bratunca", ističe kako su njihove poruke svih godina iste.

„Mi sa ovog trga u Tuzli poručujemo da se nikad i nikom ne ponovi genocid u Srebrenici, da se nikad nikom i ne desi. Poručujemo i da tražimo da se svi ratni zločinci privedu pred lice pravde, jer je prošlo 27 godina, a zlikovci koji su izvršili genocid još se slobodno šetaju gradovima BiH“, kazala je Šuhra Sinanović.

Predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Nura Begović ističe da će se ubuduće mirno okupljanje majki i žena Srebrenice i Podrinja održavati u Tuzli, ali i da su okupljanja u drugim gradovima imala efekta.

„Naše su poruke iste. Tražimo istinu i pravdu. Poručujemo da se političari smire i da ne zloupotrebljavaju našu bol i tugu, jednostavno nas vrijeđaju i na taj način ubiru jeftine poene“, poručila je Nura Begović.

Mirno okupljanje majki i žena Srebrenice i Podrinja okončano je učenjem Fatihe.

Naše su poruke iste. Tražimo istinu i pravdu (Foto: AA)
Naše su poruke iste. Tražimo istinu i pravdu (Foto: AA)
Naše su poruke iste. Tražimo istinu i pravdu (Foto: AA)