Magazin

Ideja za nedjeljni ručak: Rolice od tikvica punjene mljevenim mesom zapecite u gustom umaku od paradajza

Odličan odabir bit će laganije meso poput puretine, no uvijek možete koristiti i mljevenu junetinu...

Trebat će vam:

250 g mljevenog mesa prema želji (junetine, puretine...)

2 tikvice

2 grančice timijana

1 konzerva pelata

1 šaka svježeg bosiljka

4 režnja bijelog luka

1 luk

1 jaje

4 kašike krušnih mrvica

1 žličica kumina

100 g ribanog sira

So i biber

Priprema:

Mljeveno meso pomiješajte s dva protisnuta režnja bijelog luka, kuminom, jajem i krušnim mrvicama. Dodajte i druge začine prema želji. Tikvice narežite na dugačke tanke ploške pa ih posolite i pustite da otpuste vodu. Obrišite ih papirnatim ručnicima pa na početak svake rolice stavite žlicu mesa i zarolajte. Slažite rolice na tanjur. U posudi koja može i u rernu zagrijte malo maslinova ulja. Dodajte na sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne poprimi boju. Dodajte sitno sjeckani bijeli luk, a potom dodajte bosiljak, timijan i pelate. Kuhajte 20-ak minuta i kuhačom razbijte pelate. Ugasite vatru, u dobiveni umak stavite rolice tikvica s mesom i stavite u rernu na 180 stepeni, na 30-ak minuta. Nakon 20 minuta izvadite tikvice iz rerne i pospite sve ribanim sirom prema želji pa vratite u rernu da se sve dobro zapeče.