Životni stil

Ne znate šta za večeru? Odličan recept za salatu s pečenim patlidžanima

Ova salata od pečenih patlidžana prepuna je bliskoistočnih začina koji joj daju sjajan okus. Svestrano je jelo u kojem možete uživati ​​kao salati ili kao prilogu, a spada i pod vegansku i paleo prehranu.

Sastojci:
2 veća patlidžana
100 g prepolovljenog cherry paradajza
3 čehne bijelog luka, zgnječena
60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 luk, sitno nasjeckan
½ kašikice soli
1½ kašikice kumina u prahu
1 kašika origana
1 kašika slatke mljevene paprike
½ kašike mljevenog korijandera
3 kašike peršina, sitno nasjeckanog
20 g prženih badema u listićima

Priprema
1. Zagrijte rernu na 200°C
2. Izrežite patlidžane na malene kockice
Patlidžan narežite na sitne kockice i stavite u lim za pečenje zajedno s prepolovljenim cherry paradajzom, sitno nasjeckanim lukom i zgnječenim bijelim lukom. Prelijte povrće maslinovim uljem, a zatim ga pospite solju, kuminom, origanom, mljevenom slatkom paprikom i korijanderom. Promiješajte povrće rukama kako biste bili sigurni da je sve dobro prekriveno uljem i začinima.

3. Pecite 30 minuta u rerni
Lim za pečenje stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 30 minuta ili dok patlidžan ne omekša i ne dobije zlatnu boju. Promiješajte povrće nekoliko puta tokom pečenja kako bi se sve ravnomjerno ispeklo.

4. Pospite listićima badema i peršinom
Gotovo povrće pospite prženim bademima i nasjeckanim peršinom te smjesu lagano promiješajte da se sve sjedini. Kašikom premjestite u zdjelu i poslužite.