Svijet

Rusija: U petak se sprema nuklearna katastrofa, mi nećemo biti krivi za to

U petak, 19. augusta, Kijev planira napad pod ‘lažnom zastavom‘ na nuklearnu elektranu Zaporožje tokom posjeta glavnog sekretara UN-a Antonia Guterresa Ukrajini, rekao je novinarima u četvrtak glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"19. augusta kijevski će režim isplanirati provokaciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje tokom posjeta glavnog sekretara UN-a Antonia Guterresa Ukrajini, pri čemu će Rusija biti optužena da je kao rezultat toga izazvala katastrofu u ovoj elektrani"- rekao je Konaševko, a prenosi ruska novinska agencija Tass.

"Kako bi se pripremilo za provokaciju, zapovjedništvo operativne grupe Dnjipar do 19. augusta u Zaporožju postavlja radijacijske nadzorne tačke, kao i organiziciju vježbe jedinica 108. brigade teritorijalne odbrane, 44. artiljerijske brigade i vojnih jedinica stacioniranih u Zaporožju za djelovanje u uvjetima radiološke kontaminacije područja" - naglasio je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane.

Artiljerijski udari

Konašenkov tvrdi da jedinice 44. brigade ukrajinskih oružanih snaga planiraju artiljerijske udare na objekte nuklearne elektrane s položaja u gradu Nikopolju.

"Krivnja za posljedice bit će pripisana ruskim oružanim snagama" - ustvrdio je Konašenkov.

Dodao je da se jedinice 704. pukovnije radiološke, hemijske i biološke zaštite Oružanih snaga Ukrajine spremaju za koncentraciju u blizini NE Zaporožje do 19. augusta kako bi snimile posljedice i demonstrirale navodno saniranje posljedica nesreće.

Konašenkov je naglasio da nema ruskog teškog naoružanja u krugu tvornice u Zaporožju niti na bilo kojem susjednom teritoriju.

"Ruske trupe nemaju raspoređeno teško naoružanje ni u elektrani ni u područjima uz nju" - naglasio je Konašenkov, ponovivši da je Kijev ponovo širio glasine da su ruske trupe navodno zauzele elektranu i da granatiraju protivnika koristeći dalekometne artiljerijske sisteme.

"Oružane snage Ruske Federacije poduzimaju sve potrebne mjere kako bi garantovale sigurnost NE Zaporožje" - poručio je na kraju Konašenkov.

Radnicima neočekivani slobodan dan

S druge strane, i Ukrajinci su također uvjereni da se u petak u Zaporožju sprema neka provokacija, ali naravno, s ruske strane.

"Okupatori su rekli radnicima da sutra imaju slobodan dan. Ulaz u nuklearku će biti zatvoren za sve zaposlenike" - rekli su iz ukrajinske obavještajne službe.