Tikvice su nam jedna od omiljenih ljetnih namirnica i uvijek smo u potrazi za novim receptima. A mogućnosti je bezbroj. Prije nego se bacimo na recept, podsjetit ćemo vas još jednom zašto je dobro jesti tikvice.
Tikvice su dobar izvor vitamina A, B, C i K, a sadrže i neke minerale poput magnezija, fosfora, bakra, željeza, cinka, kalcija i mangana. Nutrijenti u tikvicama povoljno djeluju na zdravlje krvožilnog sistema, snižavaju holesterol i djeluju protuupalno.
Kako imaju jako malo kalorija, a puno vode, dobre su i za one koje žele smršaviti.
Za lagani ljetni obrok pripremite si okruglice od tikvica koje izvrsno pašu uz tjesteninu s marinarom. Za pripremu okruglica potrebno vam je svega 10-ak minuta, a dok se one peku, pripremite tjesteninu i marinaru. Ručak spreman u malo više od pola sata.
Sastojci za okruglice od tikvica:
- 1 velika tikvica
- 1 konzerva slanutka
- 6 češnja bijelog luka
- 50 g zobenih pahuljica
- Bosiljak, svježi ili osušeni
- Origano, svježi ili osušeni
- So
- Sok pola limuna
- Paradajz sos (domaći ili kupovni – u slučaju domaćeg trebate i paradajz, najbolje šljivar)
- Tjestenina
- Maslinovo ulje
Priprema okruglica od tikvica:
- Procijedite slanutak, nasjeckajte 3 češnja bijelog luka i uz zobene pahuljice ubacite sve u blender i blendajte dok se sastojci ne povežu. Prebacite u posudu s naribanom tikvicom, začinima i sokom limuna. Miješajte dok se sve dobro ne poveže, a ako je smjesa prevlažna, dodajte manju količinu brašna ili krušnih mrvica.
- Formirajte kuglice od smjese te stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 190 stepeni, dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
- Dok se okruglice od tikvice peku, stavite kuhati tjesteninu i marinaru. Ukoliko koristite umak od paradajza, preostali bijeli luk nasjeckajte na sitno i stavite ga vrlo kratko popržiti na maslinovom ulju, tek toliko da pusti miris. Na njega dodajte umak od paradajza i ukuhavajte dok se smjesa ne ugusti.
Ako radite svoj umak od paradajza, najbolje je da upotrijebite paradajz sorte šljivar. Nasjeckajte ih na sitno, a prethodno možete oguliti kožicu, ako želite (namočite ga u vruću vodu na 30-ak sekundi). Stavite na kratko preprženi bijeli luk i ukuhavajte dok ne postane gust.
Tjesteninu prelijte marinarom i preko svega stavite okruglice od tikvica. Dobar tek!