Svijet

Invazija na Tajvan: Kina je razvila vatrenu moć da eliminiše Guam i potopi američke nosače aviona

Ako su nedavne vježbe bojevog gađanja koje je provela Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) u blizini i oko Tajvanskog tjesnaca ikakav pokazatelj, situacija se promijenila u Indo-Pacifiku. Od minorne sile koja se nije mogla suprotstaviti moći američke vojske tokom krize u Tajvanskom tjesnacu 1996., PLA je prerasla u silu koja se može nositi s bilo kojom silom koju američka vojska može postaviti u Južnom kineskom moru, zapečativši tako sudbinu Tajvana ako izbiju neprijateljstva, piše IBT.

Regionalni odbrambeni analitičari ističu da je Kina obnovila svoju vojsku kako bi porazila svaku intervenciju SAD-a u Tajvanskom tjesnacu. Kriza iz 1996. bila je sramota za PLA i šefove Komunističke partije Kine. Sjedinjene Države poslale su dvije udarne grupe nosača aviona, predvođene USS Independenceom i USS Nimitzom, u to područje, a jedan od njih je čak prošao kroz tjesnac. Kina je malo toga mogla učiniti.

Od tada su se stvari promijenile. PLA sada usredotočuje svoju borbenu taktiku na zabranu pristupa/područja (A2/AD), strategiju čiji je cilj "odvratiti ili, ako se naredi, poraziti intervenciju treće strane." PLA je razvila sklop projektila koji može "degradirati sposobnost preživljavanja" američkih nosača aviona i zračnih baza na Guamu, za koje analitičari tvrde da će biti nulta tačka u svakom američko-kineskom sukobu.

Primjer za to su DF-21D i DF-26B, nazvani rakete ubice nosača. Ovo oružje u svom dometu ima cijelo Južno kinesko more, Tajvanski tjesnac i sjeveroistočnu Aziju. Osmišljeni su da unište čak i najveće brodove američke mornarice. Procjenjuje se da Kina ima 300 balističkih projektila srednjeg dometa DF-26 s procijenjenim dometom od gotovo 2500 milja, sposobnih pogoditi Guam i sve brodove američke mornarice unutar tog dometa, prema najnovijem izvještaju Ministarstva odbrane o kineskoj vojnoj moći.

Guam se smatra "stalnim nosačem aviona" s ogromnom vatrenom moći. Također posjeduje neke od najznačajnijih mogućnosti skladištenja streljiva i goriva, ključna rješenja za obavještajne podatke, nadzor i izviđanje (ISR) američke mornarice. Učinkovit kineski napad tamo ozbiljno bi ugrozio sposobnost američke vojske da unese značajnu borbenu moć u borbu, barem u početku, kažu stručnjaci. I to je ključno, jer do trenutka kada se bude moglo premjestiti više američkih trupa i oružja, Tajvan će biti čvrsto u kineskim rukama.

Collin Koh, naučni saradnik na singapurskom Institutu za odbrambene i strateške studije, rekao je da je PLA stekla sposobnosti za gađanje udarnih grupa nosača američke mornarice.

"Vjeruje se da poznate sposobnosti PLA balističkih projektila, posebice DF-26, imaju domet da dosegnu Guam, te u svojoj protubrodskoj ulozi, zajedno s DF-21D, mogu ciljati udarne grupe nosača američke mornarice", rekao je Koh za International Business. "U teoriji, osim ovih kinetičkih sposobnosti, moguće je također procijeniti da je PLA stekla određene sposobnosti za obavještavanje, nadzor i izviđanje (ISR) koje su ključne za svrhe ciljanja za podršku ovim lansiranjima projektila."

Iako je američka mornarica radila na pronalaženju protumjera, odbrana njenih brodova i imovine od gomile kineskih projektila neće biti laka - na kraju krajeva, lakše je uništiti metu nego je odbraniti.

Koh je rekao da se čini da su nedavne prilagodbe položaja snaga i obuke koje su poduzele američke vojne snage u zapadnom Pacifiku, posebno Indo-pacifičko zapovjedništvo i prednje raspoređeni elementi američke mornarice Pacifičke flote, osmišljene za rješavanje ovih izazova od strane PLA.

SAD također jača svoju odbranu na Guamu, gdje Pentagon u sljedećih pet godina ulaže više od 11 milijardi dolara u vojnu izgradnju.

Kineski raketni programi oduvijek su bili obavijeni velom tajne, a postoji mnogo toga što se pouzdano zna o stvarnim sposobnostima PLA-a. "Svakako postoje nepoznanice na koje možda nemamo jasne odgovore, na primjer, kako se ovi raketni sistemi integriraju i rade li učinkovito unutar složenog, umreženog lanca ubijanja. I obuka stručnog osoblja potrebnog za upravljanje ovim sistemima", Koh dodao.