Svijet

Veliki skandal: Francuski naftni div optužen da je Rusiju opskrbljivao gorivom za avione kojima su počinjeni ratni zločini!

Francuski naftni div Total Energies optužen je za pomoć u opskrbi gorivom ruskih borbenih aviona koji su bombardirali ukrajinske civile, uključujući žrtve zračnog napada na pozorište u Mariupolju, rezultat je istrazi nevladinih organizacija i medija - javlja Telegraph.

Naime, tipkom cijele invazije na Ukrajinu dosad, plinski kondenzat, sličan sirovoj nafti, otpreman je iz polja Termokarstovoje u Sibiru - koje je u zajedničkom ruskom i Totalovom vlasništvu - u rafineriju gdje se prerađuje u gorivo za ruske ratne avione, otkrivaju su Global Witness i Le Monde.

Mlaznjaci učestvovali i u bombardiranju pozorišta u Mariupolju

Francuski list navodi da otkriće nije samo neugodno samo za Total nego i za samog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji se oglušio na pozive opozicije da oporezuje rekordni "superprofit" ove francuske kompanije od 5,7 milijardi dolara u drugom kvartalu 2022., što se djelomično mora pripisati i rastućim cijenama benzina povezanim s ratom u Ukrajini. Koristeći podatke dobivene od kompanije Refinitiv na londonskoj berzi, Le Monde je uspio pratiti isporuku kerozina iz rafinerije Ops - koja je zaprimila plinski kondenzat - u dvije ruske vazduhoplovne baze, Morozovskaja i Malčevo.

U svakoj od njih smještena je eskadrila višenamjenskih aviona Suhoj. Mlaznjaci iz tih baza učestvovali su u bombardiranjima civilnih ciljeva, uključujući napad na pozorište u Mariupolju 16. marta 2022., koji je Amnesty International nazvao "dokazanim ratnim zločinom". Procjenjuje se da je u tom napadu ubijeno 600 civila. Također se vjeruje da su sudjelovali u napadu 3. marta na Černigov, blizu Kijeva, u kojem je navodno ubijeno 47 civila.

TotalEnergies je jedina velika zapadna naftna grupa koja je odbila prekinuti poslovanje u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu u februaru. Francuski naftni div inzistira na tome da izvozi samo ruski plin, koji trenutno nije pod embargom EU-a. A plinski kondenzat se ne smatra naftom, čak i ako se može pretvoriti u kerozin.

Kompanija je izdala priopćenje u kojem odlučno odbacuje optužbe. “Nije tačno, TotalEnergies ne proizvodi kerozin za rusku vojsku. Nije tačno, TotalEnergies ni u kojem obliku nije uključen u opskrbu gorivom ruskih vojnih aviona‘‘, rekao je glasnogovornik kompanije.

Ali, Louis Goddard, viši savjetnik za istraživanje podataka u Global Witnessu, rekao je: “Rekli su da njihova proizvodnja nema veze s ruskim vojnim operacijama, ali to više nije održiva pozicija. Total mora biti čist i objasniti što je znao o povezanosti ovih plinskih polja i ruskih ratnih aviona.‘‘

Kupujući +krvavo gorivo finansiraju ubistva ukrajinskih civila

U svom uvodniku Le Monde - koji je već prisilio Total da se povuče iz Mijanmara u januaru, nakon što je otkrio da je pridonio finansiranju vojne hunte - rekao je da se kompanija “igra vatrom” i da se “više ne može pozivati ​​na neznanje”.

Oleg Ustenko, ekonomski savjetnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, je rekao: “Mjesecima upozoravamo kompanije da kupujući Putinovo krvavo gorivo finansiraju ubistva ukrajinskih civila. TotalEnergies je otišao korak dalje poticanjem ratnih zločina.”

Clement Beaune, francuski ministar prometa, prvi je vladin zvaničnik koji je komentirao optužbe u četvrtak. "Ovo je iznimno ozbiljna tema, stoga treba provesti istragu o tome je li, dobrovoljno ili nenamjerno, došlo do zaobilaženja sankcija", rekao je za televiziju France 2.