Sport

Šta bi Dodik dao da može zakucati poput Nurkića… Kad će političari shvatiti koliko sport znači BiH?

Kruži priča, a nije samo legenda, da je tadašnji, jedan od mnogobrojnih anonimnih prolaznika na poziciji federalnog ministra kulture i sporta, još prije nekih petnaestak godina rekao:

„Milorad Dodik vam obećao pare? E, pa za svaku marku koju vam on uplati, ja ću dati dvije“.

Novac još čekaju...

Toliko je naime, federalni „dužnosnik“ bio uvjeren da je Dodikova negativna emocija prema svemu što ima obilježje Bosne i Hercegovine jača od njegovih sportskih, u ovom slučaju košarkaških sklonosti.

No, na njegovu nesreću šef Republike Srpske je, zaista, i uplatio novac Košarkaškom savezu BiH!

Kad su šokiranog ministra obavijestili da su „Dodikove“ pare legle na račun i podsjetili na obećanje, nastao je muk.

Pogađate, obećani novac, „dvije marke na svaku Dodikovu“, nije stigao ni do danas u KSBiH...

Ova nasumično izabrana epizoda samo je djelić iz „prebogate arhive“ nimalo slavnog odnosa takozvanih „probosanskih snaga“ prema sportu, ali i činjenice šta je, osim ekonomije (a znamo u kakvom nam je ekonomija stanju), jedna od rijetkih stvari koje mogu ujediniti ovu napaćenu državu, učiniti sve nas, bez izuzetka, ponosnim što smo stanovnici ove zemlje!

A koliko sport znači za BiH, pokazala nam je nedavno i Lana Pudar.

Evropsko zlato mlade Mostarke ujedinilo je sve – građane, čak i političare, spojilo dvije razdvojene obale, nagnalo čak i političare iz RS da je javno pozovu „da su im njihova vrata i resursi za treniranje otvoreni“.

I, da se ne zavaravamo, ne zato što je previše vole, već što poštuju nečiji trud, znanje i, na koncu, ono najvažnije, njeno ostvarenje, njen rezultat koji je najbolji u Evropi i koji će, ako već nije, biti motiv mladosti širom BiH da krene njenim stopama. A za djecu, kao što je poznato, ljudi će sve učiniti...

Velika pobjeda nad Francuskom (Foto: AA)

Baš kao što bi Dodik sve učinio da može, poput Jusufa Nurkića, zakucati preko neke NBA zvijezde, obrisati parket njom, kako je Bosanska zvijer uradila prije nekoliko dana u sarajevskoj Skederiji.

Nekadašnja vedeta KK Potkozarje dobro zna kakav je podvig stići na taj nivo, pa makar i ne simpatisao „sve što nosi grb BiH“, „sportski“ će priznati:

"Nije lako pobijediti Francusku i ja igračima čestitam, cijenim te igrače“.

Da, čovjek koji gotovo na svakom koraku negira BiH, pohvalio je u izjavi na TV UNA subotnju pobjedu „Zmajeva“ nad Francuskom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo!

A kad to procijedi Dodik, kako li tek razmišlja „obični“ građanin RS-a koji, kao i njegov zemljak iz FBiH, pored redovne plaće, zdravlja i mira, želi još samo malo sreće i radosti u sportu.

Budžetski heroji

A još ako mu igra neko blizak...

Kad li će to shvatiti silni bosanski patrioti, budžetski branioci države, čiji je vrhunac podrške sportu staviti šal „voljenog“ kluba i pojaviti se na tribinama derbija, da bi se, eto, reklo kako su i oni iz naroda.

Da je drugačije ne bismo čitali vijesti poput onih „Zmajevi otputovali na Evropsko prvenstvo bez obećanih sredstava od Vijeća ministara“.

No, ne brinite, ako napravimo rezultat, znamo ko će prvi trčati da se slika sa njima i organizira prijeme.

A predizborna kampanja u punom jeku. Kud će bolje...