Sport

VIDEO FIBA prognozira: “Zmajevi” mogu pomrsiti račune favoritima na Eurobasketu!

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) objavila je svoj posljednji "Power Rankings", prognozu plasmana svih reprezentacija na Eurobasketu za muškarce koji počinje 1. septembra.

Kao glavnog favorita FIBA izdsvaja Srbiju, koja je na prvom mjestu.

Među prvih pet su još Slovenija, Grčka, Litvanija i Francuska. Slijede Njemačka, Španija, Italija, Turska i Finska, koje zatvaraju krug prvih deset.

Pozicije 11. i 12. zauzimaju Hrvatska i Češka, dok je FIBA reprezentaciju Bosne i Hercegovinu svrstala na 13. mjesto, za dva više u odnosu na prethodni ranking.

"JESTE LI VIDJELI JUSUFA NURKIĆA (aludiraju na igru našeg centa protiv Francuske u subotu, op. a.)?! Izvanredna igra u terminu evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ali što je još važnije, došla je u zapanjujućoj pobjedi protiv Francuske u produžecima.

To je posebno impresivno za ekipu koja je u takmičenje ušla nakon teškog poraza od Crne Gore, ali dosljednost će biti potrebna na EuroBasketu.

Izgledi: Bosna i Hercegovina je upravo pobijedila Francusku, pa zašto ne bi ponovila? Ako ne uspiju, možda će morati pobijediti Sloveniju, Litvaniju ili Njemačku, tako da je težak zadatak proći u osminu finala", piše FIBA.

Poredak ostalih selekcija: 14. Crna Gora, 15. Poljska, 16. Gruzija, 17. Izrael, 18. Mađarska, 19. Belgija, 20. Ukraijna, 21. Estonija, 22. Bugarska, 23. Velika Britanija i 24. Nizozemska.