Magazin

U popularnom dječjem crtiću pojavio se prvi gej par: ‘Živim s mamom i drugom mamom, jedna je liječnica, druga kuha’

Gledatelji su ostali poprilično iznenađeni kada su u omiljenom dječjem crtiću Peppa Pig ugledali prvi istospolni par koji se našao u ovom animiranom serijalu.

Nakon 18 godina emitiranja, na britanskom Kanalu 5, emitirana je epizoda u kojoj se pojavljuje polarna medvjedica Penny koja je dijete dviju majki.

U epizodi medvjedica se pohvalila da je jedna njena mama liječnica, dok druga “kuha špagete”. Gledatelji su ostali podijeljena mišljenja te su isto počeli izražavati na društvenim mrežama.

Jedni smatraju da je riječ o potpuno neprimjerenom sadržaju, dok su drugi pozdravili ovaj neobičan novitet u dječjoj seriji.

Prije dvije godine, u Americi je pokrenuta online peticija kojom se zahtijevalo da se u crtanu seriju uvedu “likovi iz istopolnih porodica”. Prikupljeno je oko 24 hiljade potpisa.

“Djeca koja gledaju Pepru Pug su u godinama kada sve upijaju”, napisali su autori peticije. “Isključivanjem istopolnih porodica iz omiljenog crtaća ih uči da su samo samohrane ili porodice sa roditeljima različitog spola normalne”, dodali su.

Robbie de Santos, direktor komunikacije i vanjskih poslova u LGBT organizaciji udruge Stonewall, istopolni par u popularnom crtaću opisuje kao “fantastičan trenutak”.

“Mnoga djeca koja gledaju crtić će imati dvije mame ili dva tate i to će mnogo značiti roditeljima i djeci jer se njihovo iskustvo predstavlja u čuvenom dječjem programu”, rekao je za BBC.