Svijet

Ne može preživjeti poraz: “Ako ruska vojska nediscipliniranih pijanica i lopova bude razbijena, bit će to kraj za Putina”

Vladimir Putin nije imao dobar dan, ustvari bio je to dan iz noćne more

Bivši obavještajac britanske MI6, Christopher Steele, izjavio je da Vladimir Putin "ne može preživjeti" poraz u Ukrajini jer se suočava s rastućim napetostima kod kuće zbog neuspjeha njegove vojske.

Tokom vikenda je objavljeno da je Ukrajina postigla značajan napredak u protuofenzivi koja je iznenadila rusku vojsku.

Munjeviti napad ukrajinskih snaga prošle je sedmice razbio ruske linije i ušao duboko u okupirano područje, oslobodivši više od 30 naselja u regiji Harkov, objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Ukrajinske pobjede

Ukrajinske snage i dalje guraju prema sjeveru u regiji Harkov, dok su se nedavno pojavili videosnimci i slike na kojima se vide trupe kako pobjednički stoje na vrhu ruskih zastava u oslobođenom gradu Balaklija.

Bivši oficir MI6, Christopher Steele, napisao je:

"Ukrajinska protuofanziva u Harkovu i Hersonu dosad je nadmašila sva očekivanja".

"Ako ruska vojska nediscipliniranih pijanica i lopova bude razbijena, što se sada čini mogućim, bit će to kraj za Putina. Unatoč svom propagandnom stroju, on ne može preživjeti poraz u ratu", napisao je Steele.

Ukrajinske snage napreduju prema jugu i istoku zemlje nakon brzog pada ruskog glavnog bastiona na sjeveroistoku, rekao je načelnik ukrajinske vojske, prenosi Net.hr.

Zelenskij je pozdravio povlačenje Rusije iz grada Izjuma u pokrajini Harkov kao pomak u šestomjesečnom ratu, rekavši da bi ova zima mogla donijeti brže osvajanje teritorija ako Kijev dobije moćnije oružje.

"U pravcu Harkova počeli smo napredovati ne samo prema jugu i istoku, nego i prema sjeveru. Do državne granice s Rusijom ima 50 kilometara", objavio je glavni ukrajinski komandant, general Valerij Zalužnij na Telegramu.

Rekao je da su njegove oružane snage ponovno preuzele kontrolu nad više od 3.000 kvadratnih kilometara od početka ovog mjeseca.

Najteži poraz

Pad Izjuma označio je najteži poraz ruskih snaga otkako su potisnute iz glavnog grada Kijeva u martu, dok su hijlade ruskih vojnika ostavljale za sobom municiju i opremu dok su bježali.

"Vjerujem da je ova zima prekretnica i da može dovesti do brze deokupacije Ukrajine", rekao je Zelenskij u komentarima na političkom forumu objavljenom na njegovoj web stranici.

"Vidimo kako bježe u nekim smjerovima. Da smo malo jači s oružjem, brže bismo se deokupirali."

Ukrajinski zvaničnici nisu potvrdili da su ponovno zauzeli Izjum, ali načelnik štaba Zelenskog Andrij Jermak objavio je fotografiju trupa u predgrađu i tweetao emotikon grožđa. Ime grada znači "grožđice".

Vojni analitičar sa sjedištem u Kijevu Oleh Zhdanov rekao je da bi dobici mogli otvoriti put za daljnji prodor u regiju Lugansk, za čije je zauzimanje Rusija tvrdila početkom juna.

"Ako pogledate kartu, logično je pretpostaviti da će se ofanziva razvijati u smjeru Svatovo - Starobelsk, te Sjeverodonjeck - Lisičansk. To su dva perspektivna pravca", rekao je Jermak.

Prošlosedmična inicijativa iznenadila je ruske linije na ranjivom dijelu fronta u napadu koji prijeti važnom čvorištu opskrbe koje koriste okupacijske ruske snage na istoku.

"Naša vojska, obavještajne jedinice i sigurnosne službe aktivno djeluju na više operativnih područja. Oni to uspješno rade", rekao je ukrajinski predsjednik u video obraćanju naciji.

"Postupno preuzimamo kontrolu nad novim naseljima. Vraćamo ukrajinsku zastavu i zaštitu za naše građane posvuda", rekao je i dodao da bi Ukrajinci trebali prijaviti sve zločine koje su počinile okupacijske snage.

Raspala se linija

Vitalij Gančev, šef administracije u regiji Harkov koju podržava Rusija, praktički je priznao da su se veliki dijelovi linije fronta raspali jugoistočno od drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkova.

U svjetlu ogromnog napretka ukrajinskih snaga, direktor američke obavještajne agencije CIA-e William Burns osudio je već Putinovu invaziju kao "neuspjeh".

Rekao je da je ruski diktator u početku pogriješio kad je potcijenio ukrajinsku volju i sposobnost da se odupru njegovoj invaziji, te da nastavlja fatalno podcjenjivati ​​odlučnost Zapada da podrži Kijev i vodi ekonomski rat protiv Rusije.

Ukrajinska vrhovna komanda izdalo je zamračenje medija i zabranilo novinarima posjetu prvoj liniji ratišta tokom protuofanzive, ostavljajući proruskim izvorima da priznaju svoje gubitke.

"Neprijatelja se odgađa koliko god je to moguće, ali nekoliko je naselja već došlo pod kontrolu ukrajinskih oružanih formacija'" rekao je Gančev na državnoj televiziji.

Prethodno je rekao da njegova administracija pokušava evakuirati civile iz gradova uključujući Izjum, glavno rusko uporište i logističku bazu u pokrajini i jednu od velikih nagrada ukrajinske ofanzive.