Region

Desničari divljaju po Beogradu: Napadnuta policija, uhapšena 31 osoba

Unatoč zabrani sudionici Europridea najavili su da će se okupiti danas u Beogradu i prošetati centrom grada. Šetnja je prvobitno bila zabranjena, da bi u konačnici ipak bila dozvoljena, a zakazana je danas u 17 sati. 

Ulice u centru grada već su oko podneva zatvorene, a rano poslijepodne desničari su izazvali niz incidenata te se sukobili s policijom. 

Nekoliko desetaka protivnika Pridea okupilo se oko 16 sati kod Hrama svetog Save odakle su krenuli u šetnju prema Resavskoj ulici, koja se nalazi u blizini mjesta gdje u 17 sati treba početi šetnja koju organiziraju LGBT udruge.

Sa njima se nalazi i grupa monahinja koje su navele da su se tu okupile jer smatraju da je Europride "atak na pravoslavlje". Grupu desničara ne prati uniformirana policija, ali se sa njima kreće više policajaca u civilu.

Do sada su zabilježeni brojni incidenti, a desničarske grupe su napale policiju i dvije djevojke koje su ih pokušale fotografisati.

Pravoslavni monah, tokom razračunavanja s policijom na okupljanju protiv Europridea u Beogradu, gađao je bocom novinare N1.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su danas do 15 sati, zbog narušavanja javnog reda i mira u glavnom gradu, priveli 31 osobu.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučno će sprovoditi zakon i neće dozvoliti nasilje na ulicama glavnog grada, narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti građana", navodi se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin prethodno je rekao da policija neće tolerisati nasilje na ulicama Beograda, niti će biti nedozvoljene šetnje.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom upozorava sve da neće tolerisati nikakvo nasilje na ulicama Beograda i da će striktno sprovoditi zakon i odluke nadležnih organa i sudova. Kao što je saopšteno od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i potvrđeno od strane Upravnog suda, neće biti nikakve nedozvoljene šetnje, baš kao što neće biti dopušteno ugrožavanje lične i imovinske bezbjednosti bilo koga“, upozorio je Vulin putem saopštenja.