Magazin

Koju to igru igra Bill Gates

Osnivač Microsofta i milijarder Bill Gates napisao je na svom blogu da svaki dan sa grupom prijatelja igra jednu zaraznu online igru i podijelio svoju strategiju kako da se postigne najbolji rezultat za kratko vrijeme.

Igra riječi Wordle je slučajno postala popularna. Josh Wordle, softverski inženjer, napravio je igru prošlog ljeta za svog dečka, velikog obožavatelja igara riječima, i nazvao je Wordle, aludirajući na svoje prezime. Pošto je igra postala veoma popularna među njegovim poznanicima, odlučio je da je objavi, prenosi New York Times.

Međutim, Josh nije ni slutio da će igra tako brzo postati popularna, dobivši 300.000 fanova za samo dva mjeseca. Igru je ubrzo kupio New York Times kako bi obogatio svoju ponudu ukrštenih riječi i slagalica, a danas je igra više od dva miliona ljudi.

Tako je igra postala svjetski fenomen, a očigledno su i milijarderi navučeni. Kažu da je Gates igra svaki dan dok razvija svoju veoma uspješnu strategiju.

„Ako ste igrali Wordle, znate koliko je važno strateški da nagađate“, napisao je Gates i dodao da voli da počne riječima koje ima mnogo samoglasnika.

Gatesov savjet čak prevazilazi preporuke Timesa. Za početak riječi posebno traži dva samoglasnika, koje stavlja na drugo i četvrto mjesto. Njegova strategija za drugi red uključuje često uparene suglasnike kao što su C i H i S i L.

Milijarder je napisao da svaki dan počinje novom riječju. Ovo vjerovatno odražava njegov kognitivni stil, smatraju neurolozi – koji kažu da način na koji igramo igre može odražavati našu ličnost, poreklo, historiju i preferencije.

Prema pisanju Seebiza, Gatesov taktički i pomalo rizičan pristup igri mogao bi da bude paralelan njegovoj karijeri. Napustio je Univerzitet Harvard 1975. da bi osnovao Microsoft, a otišao je 2008. da bi se stalno pridružio Fondaciji Billa i Melinde Gates. Fondacija je doprinijela milijardama dolara inicijativama kao što su istraživanje vakcina i iskorijenjivanje bolesti.