Politika

Operacija “Posejdon”: EU pravi trostruki sigurnosni prsten, u drugom je BiH

Strah od migrantskog talasa u Evropskoj uniji sve je veći, zbog čega već danima zasjedaju najviši organi smišljajući plan odbrane granica.

Hrvatski Jutarnji list objavio je plan EU, koji podrazumjeva "troslojnu" zaštitu vanjske granice EU. Plan se zove "Posejdon". Riječ je o Frontexovoj operaciji u sklopu koje se čuva morska granica Grčke prema Turskoj.

"Frontex je odmah nakon turske odluke o otvaranju granice za migrante pojačao snage na grčkim granicama. Organizacija ima snage za brzu intervenciju koje broje 1500 osoba, a sve članice EU imaju obavezu deklarirati snage za tu jedinicu. Hrvatska je deklarirala oko 70 policajaca.

O migrantskoj krizi jučer se razgovaralo i na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost kojim su supredsjedali predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. Na sastanku su se razmijenili izvještaji graničnih i obavještajnih službi.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg, nakon zaprimljenih izvještaja zaključak je članova Vijeća da se situacija iz 2015. godine i veliki migrantski val neće ponoviti.

Za takav zaključak zaslužna je odlučnost Grčke koja daje čvrsta obećanja da ovaj put neće popustiti pred valom migranata.

Kako grčka, ali i bugarska odbrana Evropske unije ne bi popustile, tim zemljama cijela Evropska unija pomaže ljudima, opremom, ali i finansijskim sredstvima. Austrijski kancelar Sebastian Kurz tvrdi kako je već uspostavljen i trostruki sigurnosni prsten odbrane od ponavljanja migrantske krize iz 2015. godine.

U razgovoru za austrijske medije on naglašava kako je prva linija obrane Grčka čiji je zadatak odbrana vanjske granice Evropske unije. Ako migranti ipak probiju tu prvu crtu odbrane, naići će na drugu liniju, a to su, prema Kurzu, države zapadnog Balkana.

“Mi smo u tijesnom kontaktu s prijateljima na zapadnom Balkanu i oni su spremni, u slučaju proboja grčke granice, zaštititi svoju granicu te ne dopustiti propuštanje migranata”, rekao je Kurz.

"Iako ih nije naveo poimence, riječ je o Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini te u manjoj mjeri Albaniji i Crnoj Gori, odnosno o državama na tzv. balkanskoj ruti. Tim bi zemljama Evropska unija trebala znatno pomoći kako bi im omogućila odbranu granica da više ne bi bile tzv. protočni bojler kad su u pitanju migranti. Sjeverna Makedonija već je objavila da je odlučila pojačati svoje policijske i vojne snage na granici s Grčkom, a pripreme obavljaju i Srbija te Bosna i Hercegovina. Treća linija obrane su Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Austrija", piše ovaj list.