Sport

Nogometni savez BiH u raljama Dodika. Hoće li ruski igrač gurnuti “Zmajeve” u naručje Putina?

Ako je toliko naivnih i bilo, ako je zaista neko u našoj državi pomislio da je Nogometni savez Bosne i Hercegovine eto, tek tako, pod motom da je "grehota odbiti, a nešto se može i zaraditi", prihvatio poziv za odigravanje prijateljske utakmice s Rusijom, iluzije mu je razbio Milorad Dodik.

"Prije nekoliko dana obezbijedili smo da reprezentacija BiH igra utakmicu sa Rusijom, posebno sam ponosan što će se to desiti, iako dio zemlje nije bio za to”, rekao je Dodik u jučerašnjem razgovoru s najomraženijim čovjekom na planeti, Vladimirom Putinom.

Prijeti katastrofa

Od svih mogućih tema, dok čovječanstvu prijeti katastrofa, a za koju je zaslužan upravo njegov domaćin u Moskvi, našao je član Predsjedništva Bosne i Hecegovine i šef Republike Srpske, o čijim razlozima podrške Putinu niko nema iluzije (a samim tim ni raspravljati o tome što on uopće radi kod čovjeka koji je, vođen osvajačkim porivima, naredio napad na susjednu državu), govoriti o naizgled banalnoj, u ovom momentu potpuno sporednoj i nebitnoj stvari.

Kakav fudbal, kakva utakmica s Rusijom, ko uopće o tome razmišlja... dok Putinova armada uništava Ukrajinu i ubija njene građane, a sam Putin prijeti ostatku planete?

No, ništa nije slučajno, pa ni Dodikovo hvalisanje poklonom u vidu dolaska "Zmajeva" na noge agresoru i to, ni manje ni više, u Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu, što bi se trebalo desiti 19. novembra, za kada je zakazan ovaj sramotni meč.

Eventualni odlazak "Zmajeva" u Rusiju predstavljao bi kapitulaciju svih moralnih i civilizacijskih normi, te istovremeno pobjedu, barem simboličnu, Dodika i njegove ekipe, zadužene da širi razorni ruski utjecaj u BiH.

Pokazao bi baja iz Laktaša ko je šef parade u BiH, ko je jači od Evropske unije, NATO-a, Amerike, sankcija... Domaću "buraniju" u NSBiH da i ne spominjemo.

Postoji li iko razuman ko može povjerovati da to što je Dodikov sestrić Vico Zeljković trenutno predsjednik Nogometnog saveza BiH nema veze sa prihvatanjem ponude za gostovanje u Rusiji?

Može li biti slučajno da BiH prihvata poziv iz Rusije dok svi drugi dižu zid prema Moskvi, odnosno državi čijoj su reprezentaciji odavno suspenzije "udarile" i Evropska (UEFA) i Svjetska nogometna federacija (FIFA)?

Naravno da ne može.

Tragična odluka

No, kriviti porodične veze za ovu tragičnu odluku NSBiH bilo bi pogrešno. Za Dodika se odavno zna i ko je i šta je i šta želi. On to, uostalom, ne krije.

Međutim, i Milorad i Vico bili bi nemoćni da nije smušenog, tragikomičnog ponašanja članova tzv. komiteta za hitnost NSBiH iz Federacije BiH, koji su eto, jadni, neupućeni, gledali samo sport, priliku da Savez nešto zaradi... nebulozno objašnjavajući podršku ovoj utakmici.

Priliku za popravni trebali bi imati 10. oktobra, za kada je sazvana sjednica Upravnog odbora Nogometnog saveza BiH na kojoj će se ponovo raspravljati o utakmici.

Da će sestrić iznevjeriti Dodika, glasati protiv utakmice i obrukati ga pred Putinom, teško je zamislivo.

No, nije uopće suludo pomisliti da bi se ponovo mogao naći neki "zbunjeni", "neupućeni" članovi IO-a, koji "gledaju samo sport", iz ostala dva "korpusa" i koji će u "neznanju" glasati "za" i zadati nam šamar od kojeg je pitanje kako bismo se oporavili.

A što se tiče pitanja ko bi igrao, kad je većina glavnih reprezentativaca najavila da ih taj meč ne interesuje, vjerujemo da je odgovor spreman.

Za Milorada i njegovu ekipu to bi zaista bio najmanji problem, naći 11 pa i više patriotski nastrojenih momaka spremnih da se pokore "caru" Putinu. A vi, iz "dijela zemlje koji se protivi", možete samo da - galamite...