Mesne okruglice sjajan su dodatak brojnim jelima – možete ih poslužiti uz tjesteninu i rižu, uz hljeb u sendviču i na pizzi. Dobre mesne okruglice možete jesti i same bez ikakvih drugih dodataka.
Donosimo vam recept za mesne okruglice od mljevene junetine punjene sirom Gruyere koje se pripremaju od svega nekoliko sastojaka.
Sastojci za mesne okruglice punjene sirom:
- 450 g mljevene junetine
- 100 g sira Gruyere
- 50 grama panko krušnih mrvica
- 15 g svježeg peršina
- 1 jaje
- so i biber po želji
Priprema mesnih okruglica punjenih sirom:
- U zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu, naribani sir, krušne mrvice, nasjeckani peršin i jaje.
- Smjesu začinite sa soli i biberom po želji i oblikujte u 12 do 15 kuglica.
- Poslažite mesne okruglice na namašćeni papir za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stepeni na 20 do 25 minuta dok ne budu termički obrađene do kraja.
- Mesne okruglice dodatno zagrijte u umaku po želji. Možete iskoristiti za ovu priliku običan umak od paradajza ili nešto ekstravagantniji izbor poput umaka od karameliziranog luka, mesnog temeljca, timijana i sira. Dobar tek!