Sport

Brat legendarnog Fjodora Jemeljanenka se osramotio protiv neonaciste, robijaša i psihičkog bolesnika

Joe Joyce i Shakur Stevenson upisali su nove pobjede i zadržali su niz neporaženosti, a nastupao je i Floyd Mayweather u sklopu Rizinovog eventa. Bilo je tu još podosta zanimljivosti, a jedna od njih preko vikenda jeste novi meč Fjodorovog brata, Alexandera Jemeljanenka. 41-godišnji Alexander nekoć je bio respektabilan MMA borac (28-9-1), ali proteklih godina ne bori se često, a onda kada se bori, uglavnom gubi.

Posljednja dva MMA nastupa odradio je sredinom 2020. godine i krajem 2021. godine, a u oba je poražen prekidom. Pobjedu nije upisao od sredine 2018. godine i nokauta protiv Viktora Pešte.

Brat puno poznatijeg i uspješnijeg Fedora odradio je boksački meč protiv Vjačeslava Datsika (6-9 MMA, 6-2 kickboks). Borba je potrajala punih 13 sekundi, a Datsik je lijevim krošeom nokautirao Alexandera Jemeljanenka.

Datsik (42) jedna je od kontroverznijih figura u borilačkom sportu. Ruski borac privukao je pažnju 1999. godine nokautiravši Andreija Arlovskog u prvoj rundi na M-1 MFC eventu. Njegova karijera ipak nije otišla planiranom putanjom, a njegov život ubrzo je krenuo silaznom putanjom. Datsik je višestruko puta imao probleme sa zakonom, a poznat je kao pripadnik neonacističke organizacije ‘‘Slavic Union‘‘. Jednom prilikom na optužbe javnosti izjavio je: ‘‘Ja nisam nacionalist, ja sam rasist‘‘.

Njegovo mentalno zdravlje krajnje je upitno, a tokom 2010. godine tvrdio je kako je Isus Krist tajni agent Mossada, a sebe je nazivao ‘‘Crvenim Tarzanom‘‘, sinom slavenskog boga Peruna. Dijagnosticirana mu je šizofrenija i tako je izbjegao služenje zatvorske kazne za određene kriminalne radnje koje je počinio.

2010. godine pobjegao je iz psihijatrijske ustanove i nastanio se u Norveškoj. Norvežani su kasnije nakon hapšenja i pregleda utvrdili kako Datsik nije mentalno oboljela osoba. 2011. godine deportiran je iz Norveške natrag u Rusiju, a 2016. godine pušten je iz zatvora. Ukupno devet godina Datsik je proveo iz rešetaka, s izuzetkom jednog mjeseca koji je proveo u bijegu dok je bio u Norveškoj. Više puta pojavljivale su se i glasine da je Datsik mrtav. Nekad se radilo o glasini da je stradao u vozu tokom nesreće, a kružila je priča kako je nastradao i u zatvorskoj tučnjavi.

Ali evo, Datsik je živ i proteklog vikenda nokautirao je Alexandera Jemeljanenka. Fjodorov brat također je imao podosta problema sa zakonom. 2015. godine izrečena mu je zatvorska kazna u trajanju od četiri i po godine zbog silovanja kućne pomoćnice Poline Stepanove i krađe njenog pasoša. U desetom mjesecu 2016. godine pušten je na uvjetnu i nastavio je sa sportom. Ponekad ga se povezivalo i nacionalističko-ekstremističkim grupama u Rusiji, ali uglavnom se radilo samo o glasinama.

Alexander od 2008. godine nastupa uglavnom u Rusiji i državama bivšeg Sovjetskog saveza jer mu je dijagnosticiran hepatitis B i atletske komisije mu u gotovo svakoj državi zabranjuju nastup. Rusija ipak piše posebne priče pa su se tako dvojica bivših robijaša obračunali u boksačkom meču, a onaj koji je zaražen hepatitisom B izgubio je od onog kojem je nekoć dijagnosticirana šizofrenija.

U nastavku pogledajte borbu Alexandera i Jemeljanenka.