Sport

Novi stadion Milana i Intera bit će puno manji od San Sira, ali će koštati milijardu eura

Milan i Inter ubrzali su proceduru oko dobivanja svih potrebnih dozvola za početak izgradnje novog stadiona, piše La Gazzetta dello Sport.

Milanski nogomrtni klubovi žele se useliti u novi dom na početku sezone 2027/2028, ali se projekt izgradnje milijardu eura vrijednog stadiona mijenja.

Predloženi dizajn

Arhitektonska kuća Populous je prije skoro godinu predložila dizajn novog stadiona koji je nazvala Katedrala. Prema toj studiji, novi stadion bio bi pravokutnog oblika i potpuno inspiriran katedralom Duomo u centru grada.

No, milanske gradske vlasti smatraju da takav projekt jednostavno zauzima previše prostora, odnosno zelenih površina, te je naredio dizajnerima da promjene projekt u stadion ovalnog oblika, prenosi Index.hr.

Novi stadion imat će između 60 i 65 hiljada mjesta, što je za gotovo 15.000 mjesta manje od San Sira, koji će biti srušen po cijeni od 50 miliona eura i na njegovom će mjestu niknuti neboder od 30 spratova sa šoping-centrom.

Iako se gradnja namjerava započeti u proljeće 2024. godine, gradske vlasti još nisu odlučile gdje će se novi stadion graditi. Jedna moguća lokacija je San Siro, u kojem se nalazi i aktealni stadion, a druga je četvrt Sesto San Giovanni, koja se nalazi sjeveroistočno od San Sira.

Prazne tribine

"Ne želimo da se na novom stadionu igra pred djelomično praznim tribinama. I Inter i Milan su se mučili da održe prosječnu posjećenost iznad 70.000 gledalaca, pa je logičnije da novi stadion bude ekonomičniji", rekao je na javnoj debati Milanov savjetnik Giuseppe Bonomi.

Inter je na utakmici 1. kola ovosezonske evropske Lige prvaka na San Siru gledao samo 58.951 gledalaca, dok je Milanov susret sa zagrbeačkim Dinamom gledao 61.341 navijač. Oba milanska kluba nešto su gledanija u italijanskom prvenstvu, ali premalo da bi se gradio stadion kapaciteta sadašnjeg San Sira.