Svijet

Putin bi uskoro mogao pretrpjeti dosad najteži poraz: ‘Operacija okruživanja ruske grupe je završena’

Aneksiju ogromnog dijela istočne Ukrajine slavila je Moskva u petak. Ipak, Putinovo slavlje prekinuo je munjeviti protunapad u kojem je vjerovatno hiljade vojnika ostalo zarobljeno u ključnom gradu koji bi sada trebao biti dio Rusije.

"Ovo je volja miliona ljudi", izjavio je Putin pred visokorangiranim ruskim diplomatima te dodao kako su: "Stanovnici Luganska, Donjecka, Hersona i Zapoožja postali zauvijek naši sunarodnjaci".

Za to vrijeme, ukrajinski izvori tvrdili su da je strateški grad Liman – rusko vojno čvorište u Donjecku – opkoljen i da su prekinute linije opskrbe.

"Liman! Operacija okruživanja ruske grupe je završena", izjavio je ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko u petak.

Podsjetimo, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tvitao je da će ruske snage morati tražiti dozvolu za izlazak iz Limana ako se žele predati te je dodao: "Samo ako je, naravno, onima u Kremlju stalo do svojih vojnika.”

Ranije ove sedmice, Ukrajina je rekla da su ostvarili velike napretke u ovom uporištu i da su blizu toga da ponovno preuzmu kontrolu nad teritorijem, neovisno o novim Putinovim tvrdnjama.

Nakon Putinovog službenog saopćenja o pripajanju enklava, Zelenskij se zakleo da će ih vratiti nazad.

"Čitav teritorij naše zemlje bit će oslobođen od ovog neprijatelja – neprijatelja ne samo Ukrajine, već i samog života, čovječanstva, zakona i istine", rekao je Zelenski.

Oglasio se i politički urednik ruske državne televizije Maksim Jusin. On je upozorio da Putin namjerava pokrenuti nuklearni napad "u narednih nekoliko dana ili sedmica". Dodao je i da bi se ljudi trebali zabavljati, jer nema smisla da preostalo vrijeme provedemo pesimistični.

Vojni analitičari kažu da bi oslobađanje Limana moglo dodatno pojačati motivaciju ukrajinske vojske da uđu u Lugansk, provinciju u srcu industrijske regije Donbasa. Putin je anektirao Donbas nakon ilegalnog referenduma koji je, zapadni obavještajci kažu, održan pod prijetnjom oružjem.

Ukrajinska vojska dala je grubu sliku opsežne protuofenzive: "Ako Liman padne, naše snage mogu prekinuti glavni opskrbni koridor ukrajinske vojske u Sjeverodonjecku i Lisičansku", prenio je na Telegramu glavni štab ukrajinske vojske.

Britansko ministarstvo odbrane izjavilo je da ovaj napredak Ukrajine dolazi istovremeno kad i ogromni problemi s opskrbom s kojima se suočavaju Rusi.

“Opskrba medicinskom opremom za ruske trupe u Ukrajini vjerovatno se pogoršava", reklo je ministarstvo u petak te dodalo: "Nekim nedavno mobiliziranim ruskim rezervistima naređeno je da si sami nađu pribor za prvi pomoć, a dobili su i savjet da kao jeftino rješenje mogu poslužiti i ženski higijenski proizvodi".

Događa se i to da neki od novih vojnika koriste žičane vezice za pričvršćivanje zavoja za uniformu umjesto dosad korištenih čičaka. Rade to jer je zavoje pričvršćene za uniformu čičkom lakše ukrasti.

“Ovo će gotovo sigurno otežati ili potpuno onemogućiti pravovremeno korištenje čvrstih zavoja u slučaju obilnog krvarenja na ratištu,” stoji u izjavi britanskog ministarstva.

"Nedostatak povjerenja ruskih trupa u dostatnu medicinsku opremo gotovo sigurno pridonosi ionako lošoj razini motivacije i nedostatku volje da se upuste u bilo kakve ofenzivne operacije u mnogim jedinicama u Ukrajini", rekli su te dodali da je dosad više Rusa pobjeglo preko granice nego što se zapravo borilo u ratu.