Politika

Hoće li opozicija primorati Vučića da promijeni stav o Dodiku? Analitičar iz Beograda za Raport: Doći će do ozbiljnog političkog razgovora

Milorad Dodik (SNSD), prema trenutnim podacima Centralne izborne komisije BiH, pobijedio je Jelenu Trivić (PDP) u utrci za predsjednika RS.

Opozicija osporava Dodikovu pobjedu, tvrdi da je došlo do velike izborne krađe te je CIK-u podnijela zahtjev za ponovno brojanje glasova.

Tokom predizborne kampanje Dodika su javno podržali predsjednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban. Ali, Dodik nije dobio podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, što je bila očekivano.

Skandalozno i sramno

Tome svjedoči i Vučićevo gostovanje na "Dodikovom neprijateljskom mediju" 15. septembra. Naime, Vučić je tada izjavio da se neće miješati u izborni proces u RS i da će narod izabrati onoga koga želi.

"Poštujem rukovodstvo RS, poštujem i one koji su u opoziciji i želim da ostanem neko ko podržava srpski narod u RS", rekao je Vučić u Dnevniku bijeljinske BN televizije.

Tokom kampanje Dodik je često u svojim izjavama govorio kako očekuje da zvanični Beograd podrži njegove stavove, posebno one koji su često nailazili na osudu Zapada.

Tako su u proteklom periodu krenule špekulacije da nešto ne štima u odnosu Vučić-Dodik. Tokom ove sedmice situacija se još više zakuhala, nakon što su krenula brutalna prepucavanja u medijima bliskim Dodiku i Vučiću.

Prvo je Dodiku naklonjeni portal banjaluka.net u članku “Biračko mjesto Andrićev venac” otvoreno napao i optužio Vučića kako je “odabrao stranu” i kako je želio da utječe na izbore u RS. Dodali su kako je pod njegovim utjecajem opozicija proglasila pobjedu u RS uprkos činjenicama na terenu.

Nedugo nakon ovoga, uslijeda je i reakcija od tabloida vrlo bliskog Aleksandru Vučiću.

Zatim je beogradski tabloid Informer tekst o Vučiću nazvao skandaloznim i sramnim te direktno optužio Dodika da je ”preko portala svog sina pokvareno napao predsjednika Srbije”.

Foto: Printscreen

Da li je došlo do zahlađenja odnosa i da li se na neki način Vučić opredijelio za opoziciju u RS pitali smo Dušana Janjića, analitičara i koordinatora beogradskog Foruma za etničke odnose.

"Kada bi i došlo do sukoba i razlaza, to ne bi riješilo probleme ni RS, ni BiH. Iskreno, na to stalno skrećem pažnju političarima i javnosti u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ne smijemo računati na vanjsku pomoć. Dakle, ova koškanja preko portala i medija mogu predstavljati najmanje dvije stvari", kazao je Janjić.

On smatra da Dodik svojom nacionalističkom politikom, pogotovo svojim posljednjim odlaskom Putinu, itekako smeta predsjedniku Srbije. Sličnog mišljenja je i Janjić, koji kaže kako Vučićev stav prema Dodiku može da promjeni samo opozicija iz RS.

Dodik se ne može odvojiti od Moskve

"Objasnit ću vam šta ova prepucavanja preko medija mogu da znače. Prva stavka je da je Dodik nezadovoljan što je opozicija dobila kakav-takav tretman u Srbiji. Opozicija se pojavljivala na nacionalnim televizijama. Druga stavka može da predstavlja i nezadovoljstvo pojedinih ljudi iz SNS-a koji su oštro kritikovali Dodika. Jednostavno im se nije svidjela posljednja posjeta Putinu jer to itekako otežava stvari Srbiji. Tu postoji razlika u taktici između Dodika i Srbije, kada i kako se odvojiti od Moskve. Jedno je sigurno, Dodik se ne može odvojiti. S druge strane, jako je važno da se nađe neko rješenje između opozicije i Dodika. Svakako da će doći i do uplitanja Vučića u cijelu priču, ali za njega je bolje da to desi što kasnije", istaknuo je Janjić za Raport.

Janjić: Ključna je opozicija

Dodao je kako će zasigurno u skorije vrijeme doći do ozbiljnih političkih razgovora između Dodika i Vučića.

"Prepucavanja preko tabloida mogu da predstavljaju i taktiziranje koje pomaže da Srbija opravdava zašto je teško da uvede sankcije Rusiji. Ključno je šta će opozicija uraditi i da li će primorati Vučića da promijeni stav prema Dodiku", kazao je Janjić.

Janjić je prokomentirao i podršku koju Dodik dobija od Orbana, ali i Putina.

"Dodika je spašavao Zoran Milanović i Hrvatska, tako da ko je mogao da traži iz EU od Vučića da ruši Dodika. Ne slažem se sa tim. Vidjeli ste da je Matthew Palmer izmakao iz cijele priče. Znači SAD je uradila svoj posao, stavila na listu, a sada mora da se sačeka verfikacija zakona u kongresu. Ne mislim da je iko vršio pritisak da se ruši Dodik. Sigurno je bilo priče i sugeriranja ali od nižih nivoa. Putin je jasno rekao da želi da Dodik ostane na vlasti, a Orban se tome priključio. Ne zanemarujte skandaloznu Orbanovu izjavu. Nije se Dodik vezao samo za Vučića, tako da nema ništa bez promjene stava Zagreba", zaključio je Janjić za Raport.